Derfor liker du butikkølet best

Se hvorfor du og ekspertene på øl ikke alltid er enige.

Smaksdommerne foretrekker jevnt over poløl, mens det folk flest drikker, er juleøl fra butikkene. Men hvorfor er det slik? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Smaksdommerne foretrekker jevnt over poløl, mens det folk flest drikker, er juleøl fra butikkene. Men hvorfor er det slik? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år tester DinSide juleøl sammen med erfarne øl-dommere, som smaker på et stort utvalg som selges enten i dagligvarebutikkene eller på Vinmonopolet.

Øl-eksperter generelt foretrekker det sterke juleølet fra polet, så hvorfor er det da slik at forbrukerne foretrekker butikkølet?

>> Velg riktig glass til ølet

DinSides juleøltester gjennomføres som blindtester. Jevnt over foretrekker øl-ekspertene det kraftige, bitre ølet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DinSides juleøltester gjennomføres som blindtester. Jevnt over foretrekker øl-ekspertene det kraftige, bitre ølet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Mer trente ganer

Ifølge matforsker Margrethe Hersleth er hovedårsaken til at ekspertene vil ha ett øl, mens den gjennomsnittlige forbruker heller drikker butikkøl, antakelig at ekspertene er mer "trenet" enn oss andre.

– Særlig er bitterhet en egenskap som kreves «trening» for å like, og jule-øl er ofte bitrere enn vanlig pils, forteller Hersleth, som er seniorforsker ved Nofima.

Hun forklarer videre at av samme grunn vil man like det som smaker søtt mindre, når man lærer å sette pris på mer bitre og komplekse produkter.

For en ekspert vil produkter med «enkel» smaksprofil kunne bli kjedelige, og man søker produkter med mer «kompleks smaksprofil», tror matforskeren.

– Jeg vil også tro at eksperter verdsetter de mer spesielle typer øl fordi de har mer kunnskap om produktene. Kunnskap og/eller forventninger påvirker smaksopplevelsen, sier hun.

Er du klar for poløl til jul, kan enkelte av produktene fra de minste bryggeriene allerede være utsolgt. Du kan sjekke Vinmonopolets nettsider for å se om det er mer igjen av juleølet du har lyst på.

Her er testvinnerne

Da DinSide testet juleøl tidligere i desember, smakte smaksdommerne fra Norøl og Norbrygg på både butikkøl og poløl.

Dette polølet fra Ringens ble best i test. Ølet er såpass kraftig at det holder med et glass eller to, ifølge smaksdommerne.
Dette polølet fra Ringens ble best i test. Ølet er såpass kraftig at det holder med et glass eller to, ifølge smaksdommerne. Vis mer


Det var Lade Gaards Juleøl som ble utnevnt som testvinner av juleølene som selges i butikk. Og dette var nettopp et kompleks og bittert øl, som dommerne stusset på om kunne være fra polet.

Av juleølene som selges på polet, var det to kraftige, fyldige juleøl som stakk av med terningkast seks i testen: Superior Polaris fra Ringnes og Halvors Jul fra Haandbryggeriet.

Her kan du lese alle resultatene fra årets juleøltester:

  • Juleøl fra butikk
  • Juleøl fra polet
  • Les også: Slik velger du juleøl til julematen

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!