Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Derfor ler du

Det er ikke bare for moro skyld.

- Har du en gummistrikk?

Nei, spørsmålet er ikke en vits, men det var nok til å få folk til å knekke sammen av latter på et kjøpesenter i Baltimore.

Les også: Humor som smertestillende

Psykologen Robert R. Provine ved universitetet i Maryland har gjort en tiårig studie, der han har registert mer enn 2000 tilfeller av naturlig latter.

Resultatene av studien er publisert i boka Laughter: A scientific investigation.

Knytter folk sammen

Det mest overraskende funnet er kanskje at latter oftere oppstår som følge av banale kommentarer enn av morsomme vitser.

Dette forundret Provine, og han har forsket nærmere på hvorfor det er slik. Han tror latter oppsto hos våre forfedre som en psykologisk reaksjon på kiling.

Les også: Le deg gravid

Fra å være en lyd som hørtes ut som «pænt-pænt», utviklet latteren seg til vårt det mer menneskelige «ha-ha».

Etter hvert som hjernene våre ble større fikk latteren en mektig sosial funksjon, den knyttet folk sammen.

Les også: Ler 400 ganger daglig

Øker kroppens lykkestoff

Ved universitetet i Oxford har forskere funnet ut at latter øker nivået av endorfiner i kroppen.

Endorfiner blir ofte kalt kroppens eget lykkestoff. Og når dette stoffet produseres mens vi er sammen med andre føler vi oss nærmere disse menneskene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Le deg slank

Men det er en stor forskjell på det å le med noen og det å le av noen, understreker Provine.

Ler du av noen gjør du dem ille til mote og dytter dem fra deg. Det er også forskjell på en naturlig glad latter og en høflig, flau, nervøs eller til og med aggressiv latter.

Manipulerer omgivelsene

Ved universitetet i California har forskere studert forskjellen på latter, og de mener at de ulike formene for «tvungen» latter har oppstått med tiden, som en måte å manipulere omgivelser og sosiale situasjoner på.

Så hvor kommer humoren inn? Den kan være viktigere enn Provine tror, mener forskeren Thomas Flamson ved universitetet i California.

Får sjans med humor

Gummistrikk-spørsmålet er kanskje ikke en vits, men det kan likevel være morsomt for enkelte, sier Flamson til forskningsnettstedet New Scientist.

Han tror ulike former for intern humor bidrar til å styrke kameratskap. Han har også funnet ut at menn ofte er morsommere enn kvinner, og at kvinner gjerne vil ha en partner de oppfatter som morsom.

Dette indikerer ifølge Flamson at evnen til å få andre til å le er noe som har utviklet seg som en del av den naturlige seksuelle seleksjonen blant mennesker.