Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Derfor ler du til du gråter

Hva kommer lattertårer, gåsehud, rykninger og andre merkelige fenomener av?

Noen ganger er det ikke lett å bli klok på kroppen man går rundt i. Helsenettstedet Prevention har fått medisinske eksperter til å forklare hvorfor den av og til oppfører seg irrasjonelt.

Les også: Duften som gir deg draget

Her er årsakene til noe av den underlige kroppslige oppførselen du kan oppleve.

Det smeller i leddene dine

Den vanligste formen for ledd i kroppen fungerer slik at to bein er lenket sammen av en kapsel. Inne i kapselen finnes det en slags smørevæske som inneholder gasser. Når du strekker eller brekker på leddet tvinger du gassene ut av væsken, og det er dette «gassutslippet» som lyder som et smell.

Leddet oppleves gjerne som mykere etterpå, det tar cirka 15 til 30 minutter før gassene er tilbake i væsken. Du får ikke leddgikt av å knekke leddene ofte, men gripestyrken din kan reduseres noe.

Du får gåsehud

Gåsehud oppstår når du er kald eller redd. En liten muskel ved roten av hvert kroppshår trekker seg sammen, slik at håret reiser seg. Det ser ut som at huden din er full av nupper.

Dette hadde en funksjon langt tilbake i tiden, da mennesket nærmest hadde pels. Når håret reiste seg på kroppen da ble det dannet et isolerende luflag mellom hårene. Det bidro til å holde oss varme og til å gjøre oss mer avskrekkende for fiender. I dag gjør ikke gåsehuden særlig nytte for seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er de særeste fobiene

Du ler til du gråter

Ekspertene vet faktisk ikke helt hvorfor dette skjer. Imidlertid er latter og gråt psykologiske reaksjoner som ligner på hverandre. Begge deler oppstår i situasjoner der du er sterkt emosjonelt opphisset, og har en lettende eller lindrende effekt på humøret.

Les også: Smil for helsa
Les også: Humor som smertestillende

Mange vil oppleve gråt og latter som stressdempende. Disse to følelsesmessige reaksjonene motvirker nemlig effekten av stoffene kortisol og adrenalin, som øker i kroppen når du er oppjaget. Så ler du til du gråter er du heldig, da kan du regne med å føle deg mer vel etterpå.

Du gråter av løk

Å skjære løk har gjerne samme effekt på deg som en sørgelig film - tårene triller. Grunnen til dette er at du ødelegger celler i løken når du kutter i den, og det frigjør en gass som heter cystein sulfoksid.

Når denne gassen treffer øynene dine reagerer den med væsken der, og dermed dannes det svovelsyre. Det svir, og øynene produserer mer væske for å lindre plagen.

Det rykker i øyelokkene dine

Denne vanlige tilstanden heter myokymi i øyelokket. Det er vanligst at det rykker under øyet. Forklaringen på fenomenet er at det er en nerve som har «løpt løpsk». Trøtthet, stress, anstrengelse av øynene, allergier, alkohol og høyt koffeinnintak kan forverre tilstanden. Det som skjer er ikke farlig, og det forsvinner av seg selv etter en stund. Den beste måten å bli kvitt rykkingen på er å unne seg en god natts søvn.

Det prikker i kroppen

Følelsen du får når for eksempel foten din «sovner» kalles parestesi. Tilstanden oppstår når blodstrømmen til en nerve under press blir blokkert. Det skjer når du sitter lenge i samme stilling. Dette er ufarlig, og går over når du har vært i bevegelse en stund.

Det er altså ikke det samme som når en nerve havner i klem på grunn av en hevelse eller en skade i kroppen. Opplever du ikke at prikkingen går over bør du oppsøke lege.

Du har «sting»

To hyppige grunner til at du får «sting», altså en stikkende smerte i siden, er løping og en lang og god latter. I begge tilfeller drar du inn mye luft som fyller lungene og presser musklene i mellomgulvet nedover. Samtidig trekker magemusklene seg sammen og presser musklene i mellomgulvet oppover. Dette kan gjøre vondt, altså gi deg «sting».

Det er ikke farlig og går over etter en stund. Det kan hjelpe å puste dypt og rolig. Unngå også å spise mye før du legger ut på løpetur. Det drar blod til magen som øker presset mot mellomgulvet.