UDRAMATISK: En av de vanligste årsakene til kløe er tørr hud. Fuktighetskrem kan hjelpe, men vær nøye med hvilken du velger. Foto: Colourbox
UDRAMATISK: En av de vanligste årsakene til kløe er tørr hud. Fuktighetskrem kan hjelpe, men vær nøye med hvilken du velger. Foto: ColourboxVis mer

Derfor klør du

Plages du med hudirritasjon? Sjekk hva årsaken kan være.

Kløe kan ifølge legene Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen på Lommelegen.no ha mange årsaker.

MULIG ÅRSAK: Tørr hud

En av de vanligste årsakene til kløe er tørr hud. Hyppig vasking og dusjing med vann og såpe fører til at huden mister fett, og den tørre huden klør. Mange eldre får kløe fordi huden blir mye tørrere med alderen. Til og med røykeslutt kan forårsake kløe.

MULIG ÅRSAK: Insektstikk og allergi

Insektstikk kan gi kløe, og det kan også skabb, lus og lopper. Allergiske reaksjoner, blant annet elveblest, gir ofte kløe. Kløe kan også skyldes hudsykdommer som atopisk eksem, kontakteksem, seboréisk eksem og lichen planus .

Les også: Slik stopper du underlivssopp

MULIG ÅRSAK: Sykdom

Noen ganger skyldes kløe i huden sykdom andre steder i kroppen. Det kan dreie seg om sukkersyke, høyt stoffskifte, lavt stoffskifte, leversykdommer, nyresykdommer, lymfomer, leukemi og noen andre krefttyper. Kløe kan også skyldes psykiske årsaker, skriver legene Arentz-Hansen og Moen.

Les også: Slik pleies vinterhuden

MULIG ÅRSAK: Eget klø-gen

Historisk sett har forskerne sett på kløe som en slags mild versjon av smerte, men det er det altså ikke. For et par år siden fant forskere ved Washington University School of Medicine ut at det trolig er genet GRPR som forårsaker kløe. Den medisinske betegnelsen på kløe er pruritus.

Slik blir du kvitt kløen

Er årsaken til kløen tørr hud bør du ifølge Arentz-Hansen og Moen bade og dusje relativt sjelden og bruke små mengder såpe.

Såpe og sjampo bør ha nøytral pH og være uten parfyme. Gni huden minst mulig, både når du vasker deg og tørker deg. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr i stedet for å gni deg.

Les også: - pH-verdien betyr ingenting

Hyppige oljebad anbefales. Hvis du pleier å dusje, kan du i stedet for såpe bruke en dusjolje.

Smør deg flere ganger hver dag, og særlig etter bad og vask. Velg et preparat uten parfyme. Smør kremen tynt utover med flat hånd.

NB! Ikke all fuktighetskrem er til hjelp. Noen kan til og med ha uttørrende effekt på huden.

Fuktighetskrem kan gjøre vondt verre

Forskeren Izabela Buraczewska ved universitetet i Uppsala har gransket hva som skjer med huden på molekylnivå når vi bruker hudkrem, hva som er de positive og negative effektene. Dette kom hun fram til:

  • pH-verdien i kremen ser ikke ut til å ha noen betydning for effekten (i motsetning til hva Arentz-Hansen og Moen skriver).
  • Det er ingen forskjell på effekten av mineral- og vegetabilsk olje i kremen.
  • Begge typer olje gjorde imidlertid huden i dårligere stand til å takle ytre påkjenninger.
  • Behandling med kremer som var mer komplekse kunne imidlertid gjøre huden mer motstandsdyktig og hindre tørrhet.
Izabela Buraczewska konkluderer med at innholdet i kremer altså påvirker hudens beskyttelseslag, og at påvirkningen kan både være positiv og negativ:
  • Noen kremer tørker ut huden og andre gjør den sterkere.
  • Enkle kremer med få virkestoffer er de som i størst grad har uttørkende effekt.

Når det ikke slutter å klø:

Kontakt lege ved vedvarende og plagsom kløe. Det er viktig å finne årsaken til kløen, slik at behandlingen kan rettes mot den, understreker legene Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen.

De pinligste plagene

Mens årsaken utredes kan det være aktuelt å bruke kløestillende allergitabletter, for eksempel deksklorfeniramin (Phenamin), klemastin (Tavegyl) eller hydroksyzin (Atarax), særlig hvis du klør så mye at du ikke får sove.