<b>VINNER SPANIA EM?</b> Har du spilt penger på at Spania vinner EM? Det er ikke tillatt med private tippekonkurranser, hvis man spytter inn penger. Foto: EPA/NTB SCANPIX
VINNER SPANIA EM? Har du spilt penger på at Spania vinner EM? Det er ikke tillatt med private tippekonkurranser, hvis man spytter inn penger. Foto: EPA/NTB SCANPIX Vis mer

Derfor kan du ikke vedde om hvem som vinner EM

Koster det penger for å delta i tippekonkurransen, er det ulovlig.

Publisert
Sist oppdatert

Før større idrettsarrangementer som Fotball-VM og nå EM, som har avspark fredag, blomstrer det gjerne opp en rekke private tippekonkurranser på en del arbeidsplasser.

Men visste du at slike tippekonkurranser ikke nødvendigvis er lovlige?

LES OGSÅ: TV2 Sumo-kunder raser over dårlig strømmekvalitet under fotballkamper

Ulovlig å tippe med penger som innsats

Dinside har kontaktet Lotteritilsynet for å forhøre oss om reglene, og svaret er som følger:

- Det er i dag ikke lov å arrangere slike private konkurranser dersom det koster penger å delta, sier Rune Timberlid, seniorrådgiver i Lotteritilsynet til Dinside.

<strong><b>USKYLDIG EM-MORO?</b> Ikke nødvendigvis:</strong> Tipper dere fotballvinneren i EM på jobb, hvor man spytter inn et beløp hver, er det faktisk ulovlig. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
USKYLDIG EM-MORO? Ikke nødvendigvis: Tipper dere fotballvinneren i EM på jobb, hvor man spytter inn et beløp hver, er det faktisk ulovlig. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Har du slengt en hundrelapp i potten og tippet hvem som vinner hvilke kamper under årets EM, er det altså ikke tillatt.

Er det ikke penger med i bildet, er det altså innenfor reglene.

- Uten innsats kan man altså arrangere en slik konkurranse. Da er det også greit om noen sponser en gevinst som går til vinneren, forteller Timberlid videre.

Kjenner arbeidsgiverne til reglene?

Om norske bedrifter og arbeidsplasser er klar over at denne typen tippekonkurranser faktisk er ulovlige, er arbeidsgiverorganisasjonen NHO usikker på.

- Vi kjenner ikke spesielt til om norske bedrifter er klar over om denne typen tippekonkurranser er tillatt. Dette har ikke vært satt høyt oppe på dagsorden. Men generelt sett er det vårt klare inntrykk at norske arbeidsgivere lojalt følger norske lover og regler, sier informasjonssjef Øyvind Lind-Fossen i NHO til Dinside.

Også Virkes leder for Forretningsjuss, Hege Stokmo, sier til Dinside at de har inntrykk av at arbeidsgivere generelt er bevisste på hvilke lover og regler som til enhver tid gjelder, også når det gjelder pengespill.

- Likevel har du nok rett i at det dukker opp tippekonkurranser i noen bedrifter i forbindelse med arrangementer som EM, sier hun.

Stokmo legger til at Virke ikke gjør noe aktivt for å påminne arbeidsgiverne om denne regelen, men hvis de er usikre og tar kontakt, forklarer de hvordan jussen fungerer og anbefaler dem ikke å ha disse konkurransene så lenge det koster penger å delta.

- Så vidt meg bekjent har vi ikke fått slike henvendelser den siste tiden, legger hun til.

Hva kan konsekvensene bli?

Har dere EM-tippekonkurranse på jobben?

(Avsluttet)
Ja, med penger som innsats(75%) 1185
Nei(16%) 246
Ja, men det er gratis å delta(9%) 148
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi har spurt Lotteritilsynet hva konsekvensene kan bli, dersom en arbeidsplass gjennomfører slike ulovlige konkurranser.

Timberlid forteller Dinside at de først og fremst satser på å frem informasjon for å forhindre at private tippekonkurranser oppstår.

- Man bør likevel være oppmerksom på at den aktuelle loven, paragraf 16 i pengespilloven, sier at brudd på den aktuelle bestemmelsen kan føre til bøter og fengsel i inntil tre måneder, forteller han.

Timberlid legger til at dersom tilsynet kommer over alvorlige brudd på loven, vil de reagere med å kreve det ulovlige pengespillet stoppet.

- Blir ikke et slikt pålegg fulgt, risikerer arrangøren politianmeldelse. Det er svært sjelden nødvendig, de fleste vi har kontakt med innretter seg etter regelverket, understreker han.

Hva med vinlotteri?

<b>ER VINLOTTERI TILLATT?</b> Ja, med visse forbehold. Foto: PANTHERMEDIA
ER VINLOTTERI TILLATT? Ja, med visse forbehold. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer


Hva med det klassiske vinlotteriet, som er en gjenganger før man tar helga på en rekke arbeidsplasser?

Ifølge Lotteritilsynet er det greit å arrangere - under visse forutsetninger.

- Vinlotteri kan dere nå arrangere i lukket sammenheng, det vil si som lotteri på et møte eller i privat sammenheng der folk flest ikke har adgang. Det kan derfor for eksempel arrangeres vinlotteri på en mindre arbeidsplass, i et kor eller en bridgeklubb. Så sant vinlotteriet ikke er hovedhensikten med møtet, trenger dere ikke tillatelse fra Lotteritilsynet, forteller Timberlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer