Derfor har vi sex

Folk har sex av mer enn 200 årsaker. Her er de viktigste.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen til at folk hopper til køys, varierer kraftig, skal vi tro amerikanske forskere. De har spurt mer enn 400 menn og kvinner fra 17 til 52 år om å nevne forskjellige årsaker til at folk har sex. Deretter ble 1500 studenter med en gjennomsnittsalder på 19 spurt om seksuell erfaring og atferd.

Les også: 12 stillinger for bedre sex:

Topp tre-lista ser slik ut, ifølge Live Science:
- Jeg var tiltrukket av personen
- Jeg ville oppleve fysisk nytelse
- Det føles godt

Les de ti viktigste grunnene for kvinner og menn her:

De tre viktigste grunnene var de samme for menn og kvinner. Men forskerne fant ellers klare kjønnsforskjeller. For eksempel oppga menn oftere enn kvinner å bli motivert av å søke erfaring, muligheter og fysisk opptreden. Kvinner ble mer motivert enn menn av enkelte følelsesmessige faktorer.

- Overraskende nok antar mange vitenskapfolk at svaret er opplagt, men folk har forskjellige grunner for å ha sex. Noen av dem er temmelig komplekse, kommenterer psykolog David Buss ved University of Texas i Austin.

Fire hovedgrupper

De kombinerte resultatene viser 237 seksuelle motivasjoner, som Buss og kollega Cindy Merton har sortert inn i fire hovedgrupper og 13 undergrupper:

Fysiske grunner: Redusere stress (“Det virket som god trening”), føle nytelse (“Det er spennende), forbedre eller utvikle erfaring (“Jeg var nysgjerrig på sex”), og den fysiske tiltrekningen til en partner (“Personen var en god danser”).

Målrettede grunner: Praktiske vurderinger (“Jeg ville ha barn”), sosial status (“Jeg ville være populær”) og hevn (“Jeg ville gi noen andre en seksuelt overførbar sykdom”).

Følelsesmessige grunner: Kjærlighet og forpliktelse (“Jeg ville føle tilknytning”), uttrykk for noe (“Jeg ville si takk’”).

Les også: Tidenes beste sextips:

Usikkerhetsbaserte grunner: Selvrespekt (“Jeg ville ha oppmerksomheten”), en følelse av plikt eller press (“Kjæresten min fortsatte å insistere”), holde fast på en partner (“Jeg ville
hindre partneren min i å gå”).

Les også: Mat som sier sex:

Studien finnes i augustnummeret av tidsskriftet Archives of sexual behavior.

Les også: Dusken kommer tilbake:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!