Slik ser det ut når chip-"hullet" er teipet igjen. Illustrasjonsbilde. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Slik ser det ut når chip-"hullet" er teipet igjen. Illustrasjonsbilde. Foto: Synne Hellum MarschhäuserVis mer

Derfor har de teipet

Nå jobber de for å utbedre systemet.

Forrige uke skrev vi om chipet på bankkortet, og bakgrunnen for at du skal stikke kortet ned i terminalen istedenfor å dra magnetstripen.

Anders Bigseth, informasjonsansvarlig i Teller, som samarbeider med noen av verdens største kort- og terminalleverandører, kunne blant annet fortelle til DinSide at det ikke er lov å teipe igjen chip-"hullet".

Les saken: Derfor bruker vi chipen

- Hvis du bruker chip-kort skal terminalen velge dette alternativet. Det kan bety at butikken ikke har oppdatert softwaren i terminalen. For å bruke chipen må terminalens software være oppdatert. Det er primært chipen som skal brukes hvis softwaren er oppdatert, sier Bigseth.

Noen ganger har butikken teipet over chip-"hullet", hvorfor det?

- Det er ikke lov å teipe over chip-"hullet". Jeg har sett fenomenet hos noen kiosker, og det kan være for at betalingen skal gå fortere. Magnetstripen er kjappere i bruk foreløpig.

Hvis brukerstedet teiper over, kan de få krav mot seg hvis noen har misbrukt et kort hos dem. Normalt er det banken som betaler tap etter svindel, men nye regler fra 2005 gjør at den parten som har lavest sikkerhetsnivå av banken eller butikken får ansvaret. Det er uansett banken som utbetaler. Så lenge du ikke er ansvarlig for tapet selv, er dette en sak mellom banken og andre aktører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så lett avslører du kortsvindlerne

På plass før februar

I ettertid har vi lagt merke til igjenteipet chip-"hull" hos flere store matbutikker og kiosker, blant annet Rema 1000, Kiwi og Deli De Luca.

Les også: Slik tappet de Knut Espens kort i New York

Rema 1000 bekrefter til DinSide at noen butikker har teipet igjen chip-"hullet".

- Vi driver en test for utrulling av chip-systemet, men terminalene tar det foreløpig ikke, sier Morten Gabrielsen, økonomidirektør i Rema.

Han legger til at chip er sikkerhetsmessig det beste alternativet for Rema-butikkene. Dessuten slipper kundene å få lesefeil hvis magnetstripen er avmagnetisert.

- I løpet av januar skal chip-systemet være på plass hos alle 450 Rema-butikker, vi har testet det hos fire butikker i seks måneder. 1. april må dette være på plass hos alle butikkene, ikke bare Rema, sier Morten Rasmussen, butikkdata-ansvarlig hos Rema.

Bruk magnetstripen

- Det kan godt være at Rema har en avtale, slik at det er en forklaring på hvorfor de har teipet igjen. Kilder sier at det ikke er umulig at de, som så store aktører, har inngått en avtale og fått en frist. De butikkene som teiper igjen hullet fordi de ønsker at kundene skal bruke magnetstripen, det er derimot ikke lov, sier Bigseth i Teller.

- De som oppgraderer terminalene, vil enkelte steder kanskje oppleve at man må bruke magnetstripen i mellomtiden, sier Bigseth.