Å teipe over terminalen på denne måten er ikke lov, ifølge Teller. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Å teipe over terminalen på denne måten er ikke lov, ifølge Teller. Foto: Synne Hellum MarschhäuserVis mer

Derfor har de teipet

Butikkene gjør noe ulovlig når de teiper over chip-muligheten.

- Det er ikke lov å teipe over chip-hullet. Jeg har sett fenomenet hos noen kiosker, og det kan være for at betalingen skal gå fortere. Magnetstripen er foreløpig kjappere i bruk, sier Anders Bigseth, informasjonsansvarlig i Teller.

Teller samarbeider med noen av verdens største kort- og terminalleverandører.

Hvis brukerstedet teiper over, kan de risikere å få krav mot seg hvis noen har misbrukt et kort hos dem. Normalt er det banken som betaler tap etter svindel, men nye regler fra 2005 gjør at den parten som har lavest sikkerhetsnivå av banken og butikken, får ansvaret.

Les også: Slik tappet de Knut Espens kort i New York

Skal velge chip

- Hvis du bruker et kort med innebygget chip, skal terminalen automatisk velge dette alternativet. Hvis det ikke skjer, kan det bety at butikken ikke har oppdatert softwaren i terminalen, sier Bigseth.

DinSide observerer gjenteipet chip-hull hos flere store matbutikker og kiosker, blant annet Rema 1000, Kiwi og Deli De Luca.

Rema 1000 bekrefter til DinSide at noen butikker har teipet igjen chip-"hullet".

- Vi driver en test for utrulling av chip-systemet, men terminalene tar det foreløpig ikke, sier Morten Gabrielsen, økonomidirektør i Rema.

Han legger til at chip er sikkerhetsmessig det beste alternativet for Rema-butikkene. Dessuten slipper kundene å få lesefeil hvis magnetstripen er avmagnetisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I løpet av januar skal chip-systemet være på plass hos alle 450 Rema-butikker, vi har testet det hos fire butikker i seks måneder. 1. april må dette være på plass hos alle butikkene, ikke bare Rema, sier Morten Rasmussen, butikkdata-ansvarlig hos Rema.

Derfor må du fortsatt til banken

Chip kommet for å bli?

Når du bruker kort med chip, er du blant annet avhengig av å trykke PIN-kode både for betalingskort og kredittkort, derfor er det mindre sjanse for at noen misbruker kortene dine.

DinSide har imidlertid opplevd at bankterminalen ikke aksepterer chipen, men heller "vil" at vi skal dra magnetstripen. Dette skyldes trolig manglende softwareprogram, tror Bigseth.

- Det er to faktorer som gjør at chipen er blitt laget for bankkortet. Nummer én er behovet for økt kortsikkerhet, og nummer to blir da naturligvis reduksjon av økonomiske tap, sier Bigseth.

Noen ganger holder det å dra kortet som vanlig, mens andre bankautomater krever at man setter inn kortet, og det finnes i hvert fall tre varianter for hvordan man skal sette inn kortet.

- Leverandørene/produsentene av bankterminalene konstruerer og designer terminalene på forskjellige måter. Det er derfor forskjellige terminaler krever forskjellig innsetting av bankkortet. Det har ingenting å si for sikkerheten hvor man stikker inn kortet, sier Bigseth.

Deler av denne saken har også tidligere vært publisert på DinSide.