Derfor gråter du av løk

Hvorfor blir håret grått? Og hvorfor skjelver vi i kulda? Her er svarene på det du lurer på:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Går du rundt med mange ubesvarte spørsmål? Her er fasiten på fem av livets små mysterier som du garantert har grublet over:

Hvorfor nyser jeg av sola?
Neida, du er ikke allergisk mot sola selv om du nyser når du ser på den. Nysing er noe som skjer når musklene reagerer automatisk på noe uten bevisst bevegelse. Som regel nyser vi når noe irriterer nesen, men kroppen reagerer også når pupillene krymper ved stimulering av sterkt lys.

Hvorfor blir håret grått?
Hvert hårstrå har en rot som er festet til skallen. Rett under huden, er roten omringet av vev. Dette inneholder pigmentceller som produserer melanin - stoffet som gjør huden din brun i solen. Uansett hvilken farge du har på håret, vil mengden av melanin reduseres med årene. Når det er færre pigmentceller, vil håret bli grått, hvitt eller sølvfarget.

Ifølge en tidligere studie, skal piller kunne hindre at vi får grå hår.

Hvorfor gråter jeg av løk?
De fleste av oss får tårer i øynene når vi skjærer løk. Grunnen er at det produseres en gass når du skjærer gjennom løken. Når denne gassen kommer i kontakt med øynene dine, blir de irriterte og begynner å renne, for å bli kvitt gassen. For å kvitte deg med problemet, kan du for eksempel stå lengre unna løken når du skjærer, slik at gassen spres før den når øynene.

Hvorfor skjelver jeg i kulda?
Kroppen foretrekker å ha en temperatur på omtrent 36,9 grader. For å unngå for lav temperatur, overvåkes kroppstemperaturen nøye av hjernen. Hvis overflaten på huden din blir for kald, sendes det signaler til hjernen, som starter oppvarming. Et av triksene er skjelving. Grunnen til det er at musklene trekkes sammen og utvides raskt. Dette kan øke kroppstemperaturen igjen.

Hva skaper déjà vu?
Du har sikkert opplevd det - følelsen av at du har opplevd akkurat dette på akkurat samme måte en gang før. Enkelte tror déjà vu skyldes glimt i ditt tidligere liv, andre tror det er så enkelt som at situasjonen minner om noe du har opplevd før.

Noen tror at hjernen sender hendelsen til hukommelsen et kort sekund før den plasserer den i bevisstheten. Men dette er dessverre et av livets små mysterier vi ikke vet svaret på.

Fortsatt nysgjerrig? Her kan du lese om flere små mysterier.

 

Mozon.no, 10.11.2006