MINNE FOR LIVET: Barn som lærer å sykle vil huske det hele livet, takket være en spesiell type nerveceller. Foto: Science Photo Library
MINNE FOR LIVET: Barn som lærer å sykle vil huske det hele livet, takket være en spesiell type nerveceller. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Derfor glemmer du aldri å sykle

Forskere har avslørt hemmeligheten.

Du har gjerne hørt denne setningen før:

«Det er som å sykle - har du gjort det én gang, så glemmer du det aldri.»

Men hvorfor er det slik?

Hvor godt husker du?

En internasjonal studie kan nå ha funnet svaret, melder PhysOrg.com.

Nøkkelceller identifisert

Forskere ved universitetene i Aberdeen, Rotterdam, London, Torino og New York har sett nærmere på sammenhengen mellom nerveceller i lillehjernen.

Når du prøver å lære deg å sykle, gå på ski eller bruke kinapinner, er det nettopp lillehjernen som arbeider for å huske hvordan du gjør dette.

Ikke begynn for tidlig

Forskerne oppdaget at én type nerveceller – de som befinner seg i lillehjernens molekylærlag – ser ut til å spille en nøkkelrolle i dannelsen av minner som har med motorikk å gjøre.

Uforglemmelig kode

Nervecellene fungerer som en «portvakt», og kontrollerer alle elektriske signaler som forlater lillehjernen. Cellene oversetter disse signalene slik at de kan huskes av andre deler av hjernen.

- Funnene våre viser at det finnes celler som gir signaler ut fra lillehjernen en spesiell kode som gjør at vi ikke glemmer dem, sier forsker Peer Wulff, ifølge PhysOrg.com.

Forglemmelsen som koster

Kan hjelpe mange

Den nye studien kan bane vei for mer avanserte proteser og hjelpe personer med hjernelidelser, tror forskerne.

- Å forstå hvordan den normale hjernen virker og analyserer informasjon, kan fremme utviklingen av grensesnitt hvor nerveceller kommuniserer direkte med tekniske apparater, sier Wulff.