Derfor gjesper du

Mysteriet endelig oppklart.

Ifølge forskere gjesper både mennesker og dyr fordi vi trenger å avkjøle hjernen.  Foto: Colourbox
Ifølge forskere gjesper både mennesker og dyr fordi vi trenger å avkjøle hjernen. Foto: ColourboxVis mer

Koker det i hodet? Vel, da vil du sannsynligvis snart gjespe.
En ny studie konkluderer nemlig med at grunnen til at vi gjesper er for å regulere temperaturen i hjernen. Det melder discovery.com.

Som en datamaskin

Ifølge forskerne oppklarer studien en rekke mysterier rundt hvorfor vi gjesper; som hvorfor vi som regel gjesper før og etter søvn, hvorfor enkelte sykdommer fører til overdreven gjesping, og hvorfor pusting gjennom nesen og avkjøling av pannen ofte stopper gjespingen.

Les også: Kvinner sover ikke søtt

- Hjernen er som en datamaskin. Den opererer mest effektivt når den er avkjølt, og når fysiske tilpasninger er utviklet for å gi maksimal avkjøling av hjernen, sier Andrew Gallup, leder av studien og forsker ved Institutt for biologi ved Binghamton University.

Sammen med kollegaene Michael Miller og Anne Clark testet han ut teorien sin på undulater i Australia. Grunnen til at de valgte akkurat disse fuglene er at de har relativt store hjerner, de lever vilt i Australia hvor det kan være store temperatursvingninger - og viktigst av alt; de er ikke påvirket av såkalt "smittsom gjesping" som mennesker og en rekke andre dyr er.

- Man tror at smittsom gjesping er en refleks som har utviklet seg for å holde grupper årvåken mot farer, forklarer Gallup.

Fungerer som en radiator

Forskerne utsatte undulatene for tre forhold; økende temperatur, høy temperatur og en moderat kontrollert temperatur. Hyppigheten av gjespene økte ikke under de to siste forholdene, men ble mer enn fordoblet når forskerne økte temperaturen i fuglens omgivelser.

Ifølge forskerne forklarer deres studie hvorfor man gjesper når man er søvnig, ettersom det tidligere er påvist at temperaturen i hjernen øker når man er sliten eller trøtt.

Forskerne mener at gjesping fungerer som en slags radiator for fugler og pattedyr.

Les også: Søvnen gjør deg smart

Gordon Gallup, faren til Andrew, deltok ikke på den omtalte studien, men har som en av Amerikas største eksperter på gjesping fulgt studien nøye.

- Det er interessant å merke seg at overdreven gjesping hos mennesker kan indikere et nedkjølingsproblem av hjernen, sier Gallup og peker på at mennesker med MS (Multippel sklerose) ofte opplever gjespeanfall.

- Gjespeanfall kan ofte komme i forkant av begynnelsen på anfall hos epileptikere, og kan forutsi begynnelsen på hodepine hos folk som lider av migrene.

Les også: Søvn mot fedme

I lys av de nye konklusjonene, mener studieleder Andrew Gallup at man burde gå vekk fra teorien om at gjesping er et tegn på kjedsomhet.

- Mer korrekt så er gjesping en reaksjon som opprettholder oppmerksomheten, og burde derfor heller sees på som et kompliment, sier Gallup.

Resultatene av studien skal publiseres i tidsskriftet "Animal Behavior".