Kan du se å fjerne de sminkeflekkene fra vasken NÅ! Foto: Per Ervland
Kan du se å fjerne de sminkeflekkene fra vasken NÅ! Foto: Per ErvlandVis mer

Derfor forsnakker du deg

Her er grunnen til at vi tråkker i salaten.

Har det skjedd at du har plumpet ut med det du absolutt ikke ville si? Det er du ikke alene om.

Slik driter vi på draget i utlandet

Forskere ved Harvard universitet i USA satte seg fore å finne ut hvorfor så mange av oss begår snakkeblemmer, melder nyhetsnettstedet Msnbc.

Det som skjer er at våre desperate forsøk på å unngå å si eller gjøre noe vi vet er upassende, ironisk nok får oss til å gjøre nettopp det.

Hjernen lurer deg

Vi blir lurt av vår egen hjerne, og havner dermed i situasjoner der vi aller mest har lyst til å synke gjennom gulvet.

Dette gjør du IKKE når du søker jobb

Forsøkene våre på å unngå å tabbe oss ut øker altså risikoen for at vi gjør det.

Ifølge forskerne er årsaken til dette dårlig kommunikasjon mellom de bevisste og ubevisste mentale prosessene i hodet vårt.

  • Den første mentale prosessen er bevisst: Vi prøver å ikke tenke på det vi ikke bør si eller gjøre. En måte å gjøre dette på er å tenke hardt på noe annet.
  • Den andre mentale prosessen er ubevisst: Mens vi forsøker å distrahere oss selv fortar hjernen et søk der den prøver å fange opp fortrengte tanker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom hjernen klarer å lokalisere en undertrykt tankeprosess vil denne poppe fram, og dessverre er munnen vår svært sårbar for slike overraskelser.

Blundere blant broderfolk

Før du vet ordet av det har den undertrykte tanken sust over leppene dine - og du har gått i baret.

Skjer under stress

Munnglipp har ifølge forskerne svært lett for å skje når du er stresset og har mye å tenke på. Stress forstyrrer vår bevisste anstrengelse for å unngå en tanke eller en handling.

Fritt fall med fremmedspråk

Forskernes råd til deg som stadig buser ut med de rareste ting, er å unngå situasjoner der du må vise deg fra din beste side når du er stresset.

Videre kan du øve innstendig på de tingene du faktisk ønsker å si eller gjøre. Til slutt blir disse tingene så innprentet i hjernen at de kommer automatisk ut. Da har du overstyrt de ubevisste hjerneprosessene som kan få deg til å gå i baret.