Derfor flasser du

Solbrent? Sjekk hvorfor kroppen reagerer med å felle hud.

Synes du også det er irriterende når brunfargen din forsvinner? Foto: Colourbox
Synes du også det er irriterende når brunfargen din forsvinner? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har kansje sett noe mer til solen denne sommeren enn vi har gjort de senere årene. Lufttemperaturen har allikevel ikke vært helt på topp alle steder. Dette gjør kanskje at du ikke merker like fort om du er blitt brent. Når dagen er over kan du kjenne svien på huden, og noen dager senere begynner du som oftest å flasse. Den brunfargen du har jobbet iherdig for å bygge opp, forsvinner.

DinSide har tidligere skrevet om hva som skjer når du blir solbrent. Her tenkte vi at du skulle få den fulle forklaringen på hvorfor du flasser bort mye av brunfagren.

Les også: Slik behandler du solbrenthet

Huden helbreder seg selv

Det er sol og det er sommer. Uansett hvor mye man oppfordres til å bruke solkrem er det allikevel ofte den blir liggende igjen hjemme. Resultatet: Rød og sviende hud, og timene i solen var forgjeves. Hvorfor flasser man?

- Når du flasser forsvinner de øverste lagene av huden din av. Dette skjer i perioden hvor huden helbreder seg selv, og det er derfor det skjer noen timer eller dager etter du er blitt brent. Dette er et positivt tegn på at huden regenererer seg selv etter den har vært syk, sier overlege ved dermatologisk avdeling ved Aarhus sykehus, Mette Deluran til Videnskab.dk.

Les også: Solkremene du bør ligge unna

Flere hornceller dør

Flassing er en normal prosess for huden. Det ytterste laget av hornceller blir skiftet ut med nye hele tiden også når huden ikke er solbrent eller skadet. Cellene blir dannet dypest nede i overhuden hvor de har en levende kjerne.

Når cellene beveger seg gjennom huden og mot overflaten mister de denne kjernen, hvilket fører til at de dør. Når de kommer til overflaten av huden er de døde, men fungerer som en slags beskyttelse for de cellene som fortsatt er i live. Dette skjer med huden hele tiden.

- Det er en forskjell på når huden stadig skiftes ut og når den er brent av solen. Når du blir solbrent dør flere av horncellene - også de som sitter dypere ned i huden. Dette ville de ikke gjort ellers, forteller Deluran.

Les også: En god grunn til å bruke solkrem

Bruk solkrem

Huden kan til en viss grad beskytte seg mot solen hvis den får tid til å venne seg til UV-strålene. Dette gjør den ved hjelp av melanocyttene som aktiveres av solen, og produserer brune pigmenter som de leverer til horncellene. Dette beskytter huden, men det det tar tid før melanocyttene aktiveres. Dette er også derfor personer som har lysere hud må beskytte seg spesielt godt med solfaktor.

Den beste beskyttelsen er å bruke en solkrem med høy faktor. På den måten reduserer du også risikoen for å få hudkreft. Ved mye soling blir huden tykkere, slik at du lettere utvikler rynker.

Les også: Slik velger du riktig solkrem

Når du ikke bruker en ordentlig solkrem resulterer det i at du blir solbrent. Huden blir rød, varm og litt hoven. I mer sjeldne tilfeller oppstår også det blemmer på huden.

Når huden skades av strålingen fra solen på denne måten, dør mange flere hornceller og flere som ligger dypere i huden. Dette gjør at flere av de kommer til overflaten av huden. Dette er flass. Hudflasset beskytter også den nye huden under til den er frisk igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer