Ifølge svenske forskere ville nissens arbeid og livsstil tatt livet av ham - om han eksisterte. Foto: Colourbox
Ifølge svenske forskere ville nissens arbeid og livsstil tatt livet av ham - om han eksisterte. Foto: ColourboxVis mer

Derfor finnes ikke julenissen

Ikke la barna lese dette. Svenske forskere har tatt livet av nissefar.

STEM HER

Tror du på nissen? (Avsluttet)
Ja(51%) 263
Nei(49%) 254
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvis julenissen finnes, er han i alle fall ikke i stand til å gjøre jobben sin. Det er konklusjonen til en rekke forskere ved universitetet i Gøteborg.

Ja, de har faktisk gransket mulighetene for nissens eksistens. Her er årsakene til at de tviler på den sagnomsuste figuren.

Usunn type

Nissen har en usunn livsstil. Han har urimelige og svært stressende arbeidforhold. Å skulle levere 152 milioner julegaver på 24 timer er ekstremt, selv for en kar som ham.

- Julenissen åpenbare magefedme og hans rødsprengte ansiktshud er tydlige faktorer som indikerer at mannen risikerer å bli rammet av både slag og hjertetrøbbel, sier Annika Rosengren, professor ved avdeling for akutt- og hjertemedisin ved universitetet i Gøteborg, i en pressemelding.

Unngå julestress

- Jeg er sikker på at han ville ha godt av behandling for både diabetes og høyt blodtrykk. Kolesterolsenkende medisiner ville nok heller ikke skade. Og som om det ikke er nok: Ny forskning viser at magefedme er en risikofaktor når det gjelder demens, sier Rosengren.

Grønnsaker redder hjernen

Bor ikke på Nordpolen

Nissen må bo i Lappland, mener Henrik Aronsson ved universitetets avdeling for plante- og miljøvitenskap. Nordpolen er ifølge Aronsson et utelukket nissebosted, siden det ikke er beiteforhold for reinsdyr der.

Det fine med Lappland er at det er muligheter for å opprettholde et sunt kosthold med rent vann, reinsdyrkjøtt og laks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessverre innebærer julen mye stress og lite søvn for nissen, og denne påkjenningen kan prege ham til langt utpå våren, mener Aronsson. I tillegg gjør all jobbingen det vanskelig for nissefar å planlegge måltidene sine.

Dette er en julemiddag

For mye sukker og fett

- Julenissen spiser for mye sukker og mettet fett, sier Mette Axelsen, seniorforeleser ved avdeling for klinisk ernæring.

- Nissen må på slankekur!

- Maten folk gir ham er veldig energitett. Jeg tenker på godterier, grøt og fett kjøtt. Folk flest legger på seg en halv kilo i julen. I tillegg har mange for vane å by nissen på en dram når han kommer innom, det er heller ikke særlig bra for hjertet hans, mener Axelsen.

Stor test av akevitt!

900 besøk i sekundet

Det er to milliarder barn i verden, men siden julenissen ikke besøker muslimer, hinduer, jøder og buddhister trenger han kun å sørge for 380 millioner barn. Det vil si at han må dra innom 152 millioner hjem på julaften.

Det utgjør 900 besøk i sekundet, men vi antar nissen tenker strategisk og reiser mot vest for å forlenge 24-timersperioden, sier Stefan Lemurell, seniorforeleser ved avdeling for matematisk vitenskap.

Trøstespiser av julestress

Gjennombrudd for romreiser

Maria Sundin ved fysikkavdelingen har sett på hva nissens gaverunde innebærer rent praktisk.

- Hvis vi antar at husene han skal innom står hundre meter fra hverandre og at nissen må parkere sleden, klatre ned pipa, dele ut gavene, spise grøten og drikke drammen før han igjen drar, må sleden ha en fart på nesten 90 kilometer i sekundet - hvilket er 265 ganger lydens hastighet, sier Sundin.

Ikke la desember ta rotta på deg

- Akselerasjonen som må til for å gjennomføre dette innebærer en g-kraft på 14 millioner ganger jordens gravitasjon. Kamppiloter blir bevisstløse ved 7 g. Som fysiker ville det være interessant å få vite hvordan nissen klarer dette. Det kunne gi oss et stort gjennombrudd når det gjelder romreiser, mener Sundin.

Bekymret for Rudolf

Professor Stefan Nilsson ved zoologiavdelingen er litt bekymret for reinsdyrene.

- Hvis vi antar at hver gave til hvert barn veier én kilo, så vil hele nisselasten veie 380 000 tonn. Nissen er da heller ingen lettvekter. Et reinsdyr kan dra opptil 200 kilo. Julenissen trenger da 1,9 millioner reinsdyr i lufta, pluss noen ekstra når han skal lette og lande sleden.

Nissen vil eksplodere

Hvis hver gave måler 10x20x20 centimeter vil volumet av alle presangene tilsvare 2,5 ganger arenaen Globen i Stockholm. Nissen og reinsdyrene må generere en enorm mengde energi når de suser gjennom lufta. Og akkurat dette er det kritiske punktet når det gjelder forskernes tro på nissen.

- Med den farten vil både julenissen og reisdyrene eksplodere og brenne opp innen millisekunder etter take off, sier Maria Sundin.

7 tips for en frisk jul

Konklusjonen til de svenske forskerne er derfor at julenissen neppe eksisterer. Han ville rett og slett ikke overleve det livet og de utfordringene han står overfor.

Hva tror du? Hvis du antar sannsynligheten er stor for at du selv må stille som nisse på julaften bør du lese denne artikkelen.