Forstørrede bryster hos menn er ikke uvanlig, men hos voksne bør man være oppmerksom på om tilstanden kan være symptom på et underliggende problem. Foto: Science Photo Library
Forstørrede bryster hos menn er ikke uvanlig, men hos voksne bør man være oppmerksom på om tilstanden kan være symptom på et underliggende problem. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Derfor får han mannepupper

Opptil to av tre unge menn opplever at brystene blir større. Her er årsakene til at det skjer.

Så mange som to av tre unge gutter opplever at brystene blir større og ømmere i en periode i ungdommen.

Men hos voksne menn er forstørrede bryster et symptom på et underliggende problem og skal undersøkes, forteller lege Ann Cathrin Reichelt på Lommelegen.no

Medisinsk betegnelse på forstørrede bryster hos menn er gynekomasti. Gynekomasti er ikke en sykdom, men kan være et symptom på en underliggende sykdom eller tilstand.

20 kroppsdeler du ikke trenger

For mye kvinnelige hormoner

Både menn og kvinner har både kvinnelige og mannlige kjønnshormoner. De kvinnelige kjønnshormonene er østrogen og progesteron, det mannlige kjønnshormonet er testosterom. Kvinner har overvekt av østrogener og menn har overvekt av testosteron.

Gynekomasti oppstår når det hos menn er en økning i de kvinnelige kjønnshormonene i forhold til de mannlige. Det er mange mulige årsaker til dette.

Test deg selv: Hva kan du om kroppen?

Mannens alder er viktig når legen skal undersøke en mann for gynekomasti.

 • Nyfødte. Det er normalt for nyfødte å ha forstørrede bryster fordi de er blitt utsatt for påvirkning av kvinnelige kjønnshormoner i mors liv. Dette avtar vanligvis raskt etter fødselen.
 • Ungdom. I puberteten opplever så mange som to av tre gutter opplever å få ømme bryster og lett forstørrelse. Dette er en hyppig årsak til bekymring, og mange oppsøker lege. Forstørrelsen kan være mest på én side, eller mer ømt på en side, eller likt på begge sider. Det kan vare noen måneder eller få år, men det skal imidlertid ikke vare inn i det voksne liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos overvektig ungdom er det ikke så lett å skille mellom gynekomasti og bare ekstra fettvev i brystområdet. Uavhengig av overvekten, dersom området rett under brystvorten kjennes ømt og hardt, kan gynekomasti være årsaken.

Mannlige modeller gjør menn usikre

Marihuana kan gi mannepupper

Gynekomasti kan også oppstå som følge av dette:

 • En rekke medikamenter kan føre til forstørrede bryster, enten fordi de inneholder østrogener, eller fordi de imiterer østrogenenes virkning eller hemmer nedbrytningen av østrogen.
 • Kronisk leversykdom. Skrumplever ses ofte ved alkoholisme. Leversykdommen forrykker balansen mellom de mannlige og de kvinnelige kjønnshormonene hos menn.
 • Marihuanabruk kan gi gynekomasti på grunn av effekten på hormonreseptorer.
 • Hormonproduserende svulster kan produsere kvinnelige kjønnshormoner og føre til forstørrede bryster. Disse er sjeldne.
 • Kromosomfeil. Gynekomasti kan være en del av det sjeldne Klinefelter-™s syndrom, der mannen har et ekstra X-kromosom. (Kjønnskromosomene er XXY isteden for XY).

Her knuses 10 helsemyter

Brystkreft er sjelden

Mannlig brystkreft er svært sjelden. I Norge ses i årlig kun 10-15 tilfeller. Hvorvidt gynekomasti hos menn er en risikofaktor for brystkreft er fremdeles usikkert.

Man bør tenke på brystkreft dersom:

 • Brystforstørrelsen sitter på kun én side (hos voksen mann)
 • Brystvevet føles hardt
 • Brystvorten er deformert
 • Det kommer blodig væske fra brystvorten

Forstørrelse av brystene hos helt nyfødte gutter og hos gutter i ungdommen er vanlig, og sjelden uttrykk for noe alvorlig.

Den sære menneskekroppen

Forstørrelse av brystene hos en voksen mann er et symptom på et underliggende problem eller tilstand. Dersom gynekomasti oppstår hos en voksen mann, bør han derfor undersøkes av lege.

Rammer få voksne

Gynekomasti hos voksne menn er relativt sjelden, hos under én prosent av mennene. Hos voksne menn er den vanligste årsaken til gynekomasti mangel på testosteron, en medisinsk tilstand som kalles hypogonadisme.

Gonader er det latinske ordet for kjønnskjertel. Det vil hos kvinnene si eggstokkene, hos mennene testikler; produksjonsstedet for testosteron. Hypo betyr under eller for lite, og mannlig hypogonadisme betegner at det er for lite testosteron i blodet.

Skade på testikler eller hjerne

Hypogonadisme skyldes én av to ting: Enten er testiklene skadet, på grunn av medfødte feil, stråling, infeksjoner, ytre skader og lignende.

Hvordan skal penis være?

Eller så sitter feilen i hypofysen i hjernen. Hypofysen sender ut hormoner som stimulerer testiklene til å produsere testosteron. Feil i hypofysen kan skyldes svulster, infeksjon, dopingproblematikk, anoreksi eller kroniske sykdommer.

I begge tilfellene vil mannen få de samme symptomene og tegnene, selv om årsaken er forskjellig. Gutter som får hypogonadisme før de har kommet i puberteten, vil ikke utvikle mannlige trekk. Dersom hypogonadisme utvikles etter puberteten, kan mannen oppleve å miste kroppshår, få mindre sexlyst, ereksjonsproblemer, hodepine og tretthet.