Derfor får du mindre lønn i juni

Når det nærmer seg dato for feriepengeutbetalinger, dukker det alltid opp spørsmål.

Noen glemmer at de får mindre lønn i juni som følge av beregninge av feriepenger. Foto: Colourbox.com
Noen glemmer at de får mindre lønn i juni som følge av beregninge av feriepenger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Feriepengene er snart på vei, og det skaper hodebry for mange nordmenn. For hvorfor får vi så mye feriepenger, og hva skjedde med junilønnen som plutselig ble så liten?

Fem eller seks uker?

Først: Hvor mye ferie du har der du jobber, har betydning for hvor mye feriepenger du får. De fleste har fem uker ferie, noen har seks uker, men det er bare 25 virkedager ferie som er lovfestet.

Arbeidstakere som fyller 60 år i løpet av ferieåret, får ekstraferie på 6 virkedager i året frem til pensjonsalder.

Merk at mandag til og med lørdag, ifølge ferieloven regnes som virkedager. 25 virkedager tilsvarer altså 4 uker og én dag.

KALKULATOR: Beregn feriepengene

Så mye får du

Husk at du får litt mindre lønn i juni. Samtidig får utenlandsfarere antakelig mye for pengene på grunn av svak utenlandsk valuta. Foto: colourbox.com
Husk at du får litt mindre lønn i juni. Samtidig får utenlandsfarere antakelig mye for pengene på grunn av svak utenlandsk valuta. Foto: colourbox.com Vis mer


Beregningen av feriepenger er ikke veldig komplisert. Har du fire ukers ferie, får du 10,2 prosent av fjorårets bruttolønn, altså det du tjente før skatt i fjor. Har du fem ukers ferie, får du 12 prosent av det du tjente i fjor.

Overtid og eventuelle bonuser skal være tatt med i feriepenge-grunnlaget, men fjorårets feriepenger, eller for eksempel andel av nettoutbytte, inngår ikke i feriepengegrunnlaget.

Studerer du lønnsslippen din, finner du som regel en egen post som heter "Feriepenger til utbetaling" eller noe tilsvarende, og beløpet er det du vil få utbetalt av din nåværende arbeidsgiver.

Utbetalingsdatoen varierer fra arbeidsplass til arbeidsplass, men normalt er det er julilønnen som erstattes med feriepenger.

>>>Spørsmål og svar om feriepenger

Mindre lønn i juni

Siden du får feriepenger for ferien og lønn for de dagene du jobber, får du ikke dobbelt opp naturligvis. Det vil si at du blir trukket i lønn for de fem eller seks ukene du har ferie. Arbeidsgiver kunne trukket deg i lønn de dagene du faktisk har ferie, men de fleste gjør dette likt for alle ansatte; de trekker hele julilønnen og litt av junilønnen. I denne perioden får du i stedet feriepenger.

Har du fem ukers ferie, regnes dette som 30 virkedager. Du trekkes altså i lønn én måned (juli) som er 26 virkedager, og de fire resterende virkedagene trekkes du i juni. Disse trekkes som 4/26 månedslønn.

Se også: Noen får mindre feriepenger i stedet

Opptjente feriedager?

Du tjener ikke opp feriedager, men feriepenger. Likevel opererer en del arbeidsgivere med uttrykket "opptjente feriedager" som naturlig nok er med på å forvirre oss.

Du har krav på ferie uansett hvor lenge du har vært i jobb. Du vil alltid kunne ta ut minst fire uker og én dag i løpet av et år. Spørsmålet er om du har krav på betalt ferie, eller sagt på en annen måte: om du har jobbet lenge nok på arbeidsplassen til å få utbetalt feriepenger for hele ferieperioden.

Uansett går du aldri glipp av feriepenger. Dersom du bytter jobb, får du også utbetalt opptjente feriepenger fra din forrige arbeidsgiver for den tiden du jobbet der. Mange velger imidlertid å få disse pengene utbetalt idet de slutter i den gamle jobben, noe som gjør at man får mindre utbetalt til sommerferien dersom man har foretatt et jobbskifte.

Merk at du ikke ta ut full ferie dersom du ikke har fullt opptjent feriepenger fra året før. Pass på at du ikke blir trukket i lønn dersom du faktisk jobber i stedet for å ha ferie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer