Stemme på nett?

Derfor får du ikke stemme fra sofaen under årets valg

Å stemme på nett ble testet ut under forrige stortingsvalg. Men det blir ikke mulig under valget i september.

STEMME HJEMME? Det var mulig ved forrige valg, som en prøveordning, da stemmegivning over internett ble testet ut. Ordningen blir derimot ikke videreført, så i år må du ta til takke med tradisjonelle valglokaler. Foto: NTB Scanpix
STEMME HJEMME? Det var mulig ved forrige valg, som en prøveordning, da stemmegivning over internett ble testet ut. Ordningen blir derimot ikke videreført, så i år må du ta til takke med tradisjonelle valglokaler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under stortingsvalget i 2013 fikk i alt 250.000 nordmenn bosatt i 12 av landets kommuner stemme hjemmefra via nettet. Dette var en prøveordning som ble testet ut for andre, og siste gang:

Da Dinside skrev om ordningen ved forrige valg, uttalte Kommunaldepartementet at den måtte evalueres før det eventuelt kunne bli mulig for alle å stemme på nett.

I 2014 ble derimot foten satt ned for å innføre dette for alle stemmeberettigede.

Derfor blir det ikke hjemme-valg på nett

Det var i juni i 2014 det ble vedtatt at man ikke ønsker flere forsøk med stemmegivning over internett.

- Det har vært politisk uenighet om forsøkene, og Stortinget har flere ganger diskutert saken. Regjeringen ønsker å sikre den høye tilliten som finnes til valggjennomføringen i Norge, og mener at det er uheldig med politisk uenighet knyttet til selve gjennomføringen av valget, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner den gang.

Regjeringen konkluderte dermed med at det ikke var hensiktsmessig å bruke penger og tid på flere forsøk, når det ikke var et bredt politisk ønske om å innføre internettstemmegivning.

Institutt for samfunnsforskning evaluerte forsøket med stemmegivning over internett i 2013.

Ikke høyere valgoppslutning

Deres rapport viser at de som har valgt å stemme over internett i forsøkskommunene, gjorde det fordi de i hovedsak vurderte dette som en enkel måte å stemme på.

Samtidig slår de fast at det ikke er noe som tyder på at nye velgergrupper i særlig grad har tatt i bruk stemmeretten som en konsekvens av at de har kunnet stemme via internett.

De kan heller ikke se at den økte tilgjengeligheten til å stemme, som forsøket gir, har bidratt til høyere valgdeltakelse sammenlignet med det man kunne forvente ut fra utviklingen i landet for øvrig, skriver de.

Derimot er det flere velgere i forsøkskommunene som har valgt å forhåndsstemme. Her finner du informasjon om hvordan du kan forhåndsstemme under årets valg.

Vanskelig med hemmelige valg

I rapporten peker Institutt for samfunnsforskning også på flere problemstillinger som oppstår dersom man skal tillate folk å stemme via internett, deriblant prinsippet om hemmelig valg.

De viser til at den juridiske forståelsen av dagens valglov er at velgeren både har en rett og en plikt til å avgi sin stemme usett av andre, noe som kan være vanskelig å kontrollere når man stemmer via internett hjemme og ikke i et valglokale.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!