<strong>VÆR SÅ GOD:</strong> Får du tilbud om en rose fra Jonas Gahr Støre i valgkampen, kan du takke nei. Men vil han gi deg partiprogrammet i postkassa, har du ikke noe valg. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VÆR SÅ GOD: Får du tilbud om en rose fra Jonas Gahr Støre i valgkampen, kan du takke nei. Men vil han gi deg partiprogrammet i postkassa, har du ikke noe valg. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Du kan ikke reservere deg mot politisk reklame i posten

Derfor får du ikke fjernet politikerne fra postkassa

Politiske partier kan blåse i klistremerkene dine. Og de er slettes ikke alene.

Publisert
Sist oppdatert

Har du fått politisk reklame i postkassa, nå midt i valgkampen, til tross for at du har takket nei til reklame med klistremerker eller reservasjoner?

Det har de politiske partiene faktisk lov til.

For selv om politikerne fortsatt ikke får tilgang til TV-skjermen din, får de full tilgang til postkassa.

Politikk er ikke reklame

- Politiske partier er ikke regnet som næringsdrivende, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet i en pressemelding.

- Derfor vil en publikasjon med et rent politisk budskap ikke være ulovlig å distribuere til alle postkasser, forklarer hun.

<strong>HJELPER IKKE:</strong> Å reservere seg mot telefonsalg og adressert reklame hjelper ikke mot blant annet politisk materiell. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HJELPER IKKE: Å reservere seg mot telefonsalg og adressert reklame hjelper ikke mot blant annet politisk materiell. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vel og merke om det politiske partiet holder seg unna å for eksempel reklamere for noe som koster penger, eller inkludere eventuelle samarbeidspartnere i materiellet.

Men for eksempel et partiprogram kan puttes i postkassa di uansett hvor mange «Reklame, nei takk!»-klistremerker du måtte ha på den.

Reserver deg mot adressert reklame

Annen adressert reklame, som havner i postkassa fordi noen har skrevet adressen din på konvolutten, kan du reservere deg mot i Brønnøysundregistrene.

  1. Gå inn på Brønnøysundregistrene sine reservasjonsider og skriv inn fødselsnummeret ditt.
  2. Under «Jeg vil reservere meg mot direkte adressert markedsføring», huk av «gjennom posten». Huk av «frivillige organisasjoner» om du ikke ønsker adressert reklame fra dem, heller.
  3. Trykk på lagre, og du er ferdig.

Alt dette blir du ikke kvitt ved å reservere deg

  • Politiske partier, kommune og stat, menighetsblader og spørreundersøkelser lever utenfor hele reservasjonsregimet, så de kan stort sett gjøre som de vil med både postkassa og telefonen din.
  • Selskaper du allerede er kunde hos, kan kontakte deg så mye de vil. For eksempel kan mobiloperatøren din ringe deg for å tilby deg nye abonnementer, og en veldedighet du støtter fast sende deg info i postkassa.
  • Er du næringsdrivende, for eksempel med et enkeltmannsforetak, kan du ikke reservere deg mot noe som helst.
  • Dørselgere er også noe mange irriterer seg over, men her finnes det ikke noen reservasjonsordning. Setter du opp et skilt på døra om de ikke er velkomne, holder de seg trolig unna.

Men som du kan se i faktaboksen, er det ikke bare politisk reklame som kan overse en slik reservasjon.

Dessuten kommer uadressert reklame i tillegg, hvor andre regler gjelder.

Stans uadressert reklame

Du kan reservere deg mot telefonsalg og adressert reklame fordi dette krever at noen faktisk søker deg opp, og dermed også sjekker om du har reservert deg.

Uadressert reklame, derimot, legges blindt i postkassa, og kan derfor ikke reserveres bort.

Men du kan feste et klistremerke der, som takker nei. Husk at du også bør ha et på døra di, om det legges aviser og reklame på dørmatta.

Klistremerker med tekst som «Uadressert reklame? Nei, takk!» kan du blant annet få hos Posten. Du kan også skrive en tydelig beskjed selv. Markedsføringsloven krever at selskapene respekterer slike lapper, uansett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer