<b>GÅSEHUD</b> Et vanlig fenomen, men vi vet lite om årsaken.  Foto: Colourbox.com
GÅSEHUD Et vanlig fenomen, men vi vet lite om årsaken. Foto: Colourbox.comVis mer

Derfor får du gåsehud

Bare tanken på den lyden...

Det skjer ofte. Lyden av en kniv som skjærer i tallerkenen. Kritt som nærmest skjærer langs en tavle. Eller hva med noen som gnir isopor mot et vindu?

Alt dette vil få gåsehuden i sving hos de fleste av oss, men hvorfor skjer det egentlig? Det er jo helt ufarlig, men gir likevel en sterk reaksjon!

Hva får du gåsehud av? Fortell oss i debattforumet nederst på siden.

Les også: Hvorfor ler vi til vi gråter?

Ikke forsket på

- Dette er et vanlig fenomen, men det er faktisk ikke undersøkt så nøye hvorfor dette skjer. Med andre ord er det et område man ikke kan så mye om, er det første professor ved Københavns Universitet og overlege ved Roskilde Sygehus Gregor Jemec, sier til danske Videnskab.dk.

Men han kan i alle fall forklare hva som skjer når vi får gåsehud.

- Til hvert av våre hårstrå følger en hårsekk. Rundt hårsekkene sitter blant annet en talgkjertel og en muskel, som knytter håret til huden. Når muskelen trekker seg sammen vil håret reise seg, og det er det vi kaller gåsehud, forklarer Jemec.

Selv om det er vanskelig å forklare hvorfor vi kan reagere så sterkt på visse sanseinntrykk, forklarer Jemec at det ikke bare handler om frykt og stress.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ti medisinske mysterier

Handler også om forventninger

Reaksjonen på en lyd handler for eksempel mye om forventningen om hvordan lyden skal være.

- Så det er ikke bare lyden i seg selv, men forventningen som gjør det ubehagelig, forteller han.

Han legger til at det hele kommer an på hva forskjellige ting er forbundet med i bevisstheten vår.

- Og dette er ren spekulasjon, men man kan for eksempel tenke seg at lyden av kritt på en tavle kan henge sammen med skoleminner der man blir spurt om lekser man ikke har gjort.

Dette får deg til å skjære tenner

Jemec snakker også om at gåsehud avspeiler en sammenheng mellom vår psykiske tilstand og hvordan den uttrykkes rent fysisk.

- Under stress aktiveres det sympatiske nervesystemet. Det gir hjertebank og svette, pusten øker, og man får gåsehud. I forsøk har man prøvd å blokkere det sympatiske nervesystemet, men det blokkerer likevel ikke refleksene som gjør at man får gåsehud, for eksempel når noen drar neglene ned langs en tavle.

Les mer: Stress ned!

Gåsehud viktigere for dyr

Hos dyr har gåsehud en langt større funksjon enn hos oss mennesker.

- Hos dyr vil gåsehud blant annet bidra til å regulere temperaturen, fordi det isolerer bedre. Samtidig signaliserer det også noe til omgivelsene. Hvis en liten hund for eksempel møter en større hund, vil hårene ofte reise seg på den lille hunden slik at den ser større ut, forklarer Jemec.