Derfor faller håret av

”For en uke siden begynte håret og falle av. Jeg kan rive av store dotter”, skriver en leser. Legen svarer.

Publisert
Sist oppdatert

God dag.
Jeg er en mann på 57 år. For en uke siden begynte håret og falle av. Jeg kan rive av store dotter.

Det er tatt blodprøver, men de ser fine ut.

Håper med dette på snarlig svar, siden jeg er svært engstelig.

Med vennlig hilsen
Geir Antonsen

Hei.
Det er mange årsaker til plutselig håravfall. I de fleste tilfeller er det påvirkninger av hårrøttene som er årsaken. Hårroten er nemlig svært følsom fordi de nydannende cellene deler seg hele tiden - og nettopp i denne situasjonen er hårroten ekstra følsom. En rekke forskjellige påvirkninger kan føre til at håret løsner fra hårroten - og derfor etter en stund faller av. Er dette uttalt blir det mer hårtap enn vanlig.

Hva kan utløse dette? Det kan være noe som skjedde for 2-4 måneder siden, som gjør at hårroten går over i en normal hvilefase - for deretter - gjerne etter 2-4 måneder løsner håret og faller ut. Dersom denne skaden har påvirket mange hårrøtter begynner håravfallet plutselig å bli synlig og uttalt - til stor forferdelse. For tilsynelatende er dette uforklarlig. Årsaken kan ligge flere måneder bakover i tid. En alvorlig sykdom, influensa, sterk forkjølelse eller annen sykdom som skjedde for 3-4 måneder siden, og som i mellomtiden er forsvunnet - er derved årsaken. I så fall kommer gjenvekst etter noen måneder.

Men det finnes også andre årsaker - noen sammenhenger: nyfødte mister ofte alt hår noen måneder etter fødselen, med påfølgende gjenvekst; etter en fødsel får de aller fleste kvinner økt håravfall. P-piller som kombinasjonspillen eller minipillen kan også gi hårtap som kan fortsette eller begynne noen måneder etter at P-piller er påbegynt, respektivt også avsluttet. Det gjelder også ofte inntak av hormoner etter klimakteriet.

Andre årsaker: psykisk stress med hårtap etter 2 til 12 uker; bruk av midler som fortynner blodet, langvarig strekk og drag av håret ved spesielle frisyrer, uttalt slanking, bruk av høye doser vitamin A - og ved den sjeldne syfilis-sykdommen. Mer spesielt er det vi ser hos noen nervøse mennesker som har den uvanen at de trekker og drar i håret - slik at dette løsner. Dessuten - lavt og høyt stoffskifte pga forstyrrelser i skjolbruskkjertelen, bruk av cellegift ved enkelte sykdommer og for ikke å snakke om vanlig jernmangel - som mange kvinner kan ha.

Til slutt kan nevnes det flekkvise håravfall (alopecia areata), en noe besynderlig men ikke så sjelden type angrep fra immunsystemet på hårrøttene kan resultere i hårløse flekker i hodebunnen og ellers på kroppen.

Til slutt - ved overgangsalderen da kvinner og menn begynner å bli mer og mer like fordi hormonforholdene forandrer seg - fører dette nesten hos de fleste av oss til tynnere hår. Kroppen forbereder seg nå til avgangen og reduserer de fleste av kroppens funksjoner…

De som vanligvis har et tjukt hår hele livet er de som har anlegg for psoriasis. De har ofte hår som 'rompa på en hest' hele livet.

Noe som passer for deg? Mer forvirret enn noen gang? Slik er livet...
Hilsen Ole Fyrand

Mozon.no, 05.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer