En bevisst forbruker er ikke bare opptatt av prisen på varen.
En bevisst forbruker er ikke bare opptatt av prisen på varen.Vis mer

Derfor er tastaturet ditt så billig

De ansatte har forferdelige arbeidsforhold.

Fabrikken Meitai i Sør-Kina tvinger sine ansatte til å jobbe overtid, stjeler penger fra dem og bøtelegger dem for å løfte hodet i arbeidstiden, skriver Aftenposten i dag.

En ny rapport avslører forferdelige arbeidsforhold for arbeiderne som produserer tastaturer og andre PC-komponenter for blant annet Microsoft, HP, Dell og Lenovo.

De modige arbeiderne som trosser trusler og frykt ved å fortelle sine historier, sier at det føles som om arbeidet er en fengselsstraff.

Overvåket av arbeidsgiver

Plassert på harde trebenker uten ryggstøtte, må arbeiderne plassere tastene på tastaturene som fyker forbi. Hvert 7. sekund kommer det et nytt tastatur. Arbeiderne får 1,1 sekunder til å plassere hver tast. De gjentar den samme operasjonen 3.250 ganger i timen, skriver Aftenposten.

I gjennomsnitt har arbeiderne to fridager i måneden, og en normal uke består av 81 timer på jobb, inkludert 34 timers tvungen overtid. Selv når skiftet er over, blir arbeidrene nøye kontrollert av fabrikkledelsen.

Les også: Bedrifter overvåker midlertidig ansatte

Får ikke løfte hodet

- Dessverre er tvungen overtid og frastjålet inntekt ganske vanlig i Kina. Det som gjør denne fabrikken ekstra skummel, er at ledelsen kontrollerer hvert sekund av arbeidernes liv. Det finnes bøter for alt mulig. De får ikke gå på gresset på vei til jobb. De får ikke snakke, de får ikke lytte til musikk, og de får ikke løfte hodet, sier Charles Karnaghan, direktør i den amerikanske organisasjonen The National Labor Committee til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina-ansvarlig Gerald Folkvord i Amnesty International reagerer kraftig på det han leser i rapporten.

- Det gjør meg rett og slett veldig sint. Det er en skandale, men det er dessverre ikke så veldig overraskende, sier han.

Microsoft vil granske

Lenovo, HP og IBM skal ha satt igang granskning av saken, ifølge Aftenposten. Nå setter også Microsoft i gang.

- Microsoft er svært opptatt av å sikre gode og trygge forhold for arbeidere på fabrikker som leverer til Microsoft. Mae Tay er en underleverandør som leverer deler til en av våre leverandører. Sammen med andre IT-selskaper og våre leverandører har vi satt i gang en gransking av dette. Vi vil gjennomføre ethvert tiltak som er nødvendig for sikre at alle retningslinjer og lovgivning på området etterleves, sier Eirik Lae Solberg i Microsoft til DinSide.

Les også: Kastet opp og gråt før jobb