organic raw lamb chops on a timber board
organic raw lamb chops on a timber boardVis mer

Derfor er lam sunt

Gladnyhet for deg som liker rødt kjøtt.

I påskemåneden kjøper nordmenn faktisk nesten tre ganger så mye lammestek som i en normalmåned. Norsk lam oppfattes av mange som en råvare i verdensklasse, med fintrevlet, mørt og saftig kjøtt. Takket være beitene på heiene eller ute ved kysten blir smaken særpreget . I tillegg er lammekjøtt en svært takknemlig råvare, som er enkel å få til.

Helsemessig har lam og fårekjøtt fått et ufortjent dårlig rykte, og en årsak er at vi tror at hvitt kjøtt er så mye sunnere. I dag er rødt kjøtt mye magrere enn det var for tretti år siden, på grunn av avlsteknologi, nye produksjonsstrategier og bedre foredlingsteknikker, ifølge Lambchef.com

Les også: Påske verden rundt

Hvitt kjøtt versus rødt kjøtt

Matprat.no har en oversikt på sine sider over fettinnholdet i kjøtt, og lammekjøttet kommer godt ut. 100 gram indrefilet av lam inneholder 116 kcal, 1,58 gram mettet fett og 1,42 gram umettet fett. Til sammenligning inneholder kyllingbryst 106 kcal, 0,3 gram mettet og 0,7 gram umettet fett. Indrefilet av svin inneholder 115 kcal, 1,31 gram metter og 2,1 gram umettet fett.

Les også på KK: Sunne saker på påskebordet

Inneholder lite kolesterol

Det gode umettede fettet utgjør altså litt mindre enn halvparten av fettet i lam. Rødt kjøtt og behandlet kjøtt som kjøttdeig, pølser og bacon har høyt mettet fettinnhold og påvirker dermed mengden kolesterol i kroppen. Lammekjøtt er sammen med renskåret svin, skinnfri kylling og kalkun sunne alternativer. Lammelår i skiver er også magert. Du kan grille lammeskivene med fettet på utsiden og skjære dette bort etterpå.

Les også: Påskegodt for millioner

Kjøttet er magert

Lam er et mindre dyr, og selges for det meste delt opp i mindre stykker med både fett og ben. Lammelår og lammerygg er enkelt å skjære til så det blir magert. Lammelåret består av flere magre kjøttstykker, og det meste av fettet sitter på utsiden og er lett å fjerne. Lammeryggen selges som koteletter, som har en del fett, eller som ytre- og indrefilet som nesten ikke inneholder fett, skriver Matprat.no

Les også: Se opp for dette i påsken

Inneholder sink og jern

En umettet fettsyre som finnes i lam, har sterke antimikrobielle egenskaper. Lam har en høy ernæringsmessig verdi, og er en god kilde til sink og jern. Sink er blant annet bra for immunforsvaret og for grohold. Jern er nødvendig for dannelsen av røde blodlegemer.
Lammekjøtt er også rikt på B-vitamier, særlig B12.
Lammet er også naturens beste kilde for en aminosyre som er nødvendig for å produsere energi fra fettsyrer. Spor av kobber, mangan og selen finnes også i kjøttet, og selvsagt er lammekjøtt også kilde til protein av høy kvalitet.

Les også på KK: Eggende påske

Her kommer skikken fra

Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken, skriver matprat.no. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt.