Derfor er kulda farlig

Det er ikke bare astmatikere som sliter i disse dager.

Hypotermi er når kroppen utsettes for kraftig nedkjøling til under 35 grader.  Foto: Colourbox.com
Hypotermi er når kroppen utsettes for kraftig nedkjøling til under 35 grader. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når gradestokken viser ned mot 30 blå, må du beskytte deg hvis du skal være utendørs. Det er særlig viktig hvis du er hjerte-, kols- eller astmapasient, kunne vi lese i media forrige måned.

Det er ikke bare den globale oppvarmingen som utgjør en trussel for helsa, men også sprengkulden, særlig for de eldre og syke, skriver BBC.

Britiske tall viser at for hver grad temperaturen synker under 18 grader, gå antall dødsfall opp med 1,5 prosent.

Derfor får du røde kinn i kulden
Dette gjør kulda med deg

Hjertevondt

Omfanget av hjerteinfarkt og slag øker når temperaturene synker. Årsaken til dette er at blodkarene i huden trekker seg sammen for å holde på varmen. På den måten vil ikke blodet bevege seg mot overflaten. Samtidig vil blodets sammensetning også forandre seg.

Da må hjertet jobbe hardere for å pumpe blodet gjennom trangere blodårer. Og siden sammensetningen er forandret, gir det økt risiko for at blodet klumper seg, og det kan gi en rekke helseproblemer.

- Hvis du har hjerteproblemer og er ute i kulden, burde du unngå plutselig anstrengelse, som å måke snø eller dytte en bil, ifølge British Heart Foundation.

Les også: Lammet av kulden

Økt risiko for infeksjon

En annen årsak til at kulden kan være problematisk er fordi den øker risikoen for infeksjon. Du vil ikke bli forkjølet av å stå ute i kulden og vente på bussen. Men lav kroppstemperatur gjør deg mer utsatt for å bli smittet av virus som kan sirkulere rundt på bussen.

Kald luft påvirker måten luftveiene beskytter oss mot sykdom, ved å produsere tykkere slim som ikke klarer å rydde unna uønskede inntrengere, på samme måte som "normalt" slim.

Mye tyder på at influensavirus trives bedre i kalde omgivelser, noe vi også så med svineinfluensaen. Myndighetene meldte blant annet om at kaldt vær kunne føre til en oppblomstring av svineinfluensa, og at viruset ville smitte lettere.

Les mer: Kulda kan gi ny influensabølge

Forskere har sett at virus danner et hardt, plastikkaktig og robust skall ved lave temperaturer, som til og med ikke vaskepulver klarer å fjerne en gang, ifølge BBC. Så snart viruset har entret luftveiene vil dette skallet fjernes og viruset er i stand til å infisere den som nettopp har blitt smittet.

Les også: Vått hår i kulda. Er det farlig?

Verst for de eldre

De som får svi mest når kulda herjer som verst, er de gamle. Det er flere årsaker til dette: Fysiologisk sett er det større sannsynlighet for at blodet deres klumper seg. I tillegg kan dårlig økonomi gjøre at de ikke skrur opp varmen hjemme.

- Ved aldring er kroppen i dårligere stand til å regulere kroppstemperaturen, og du blir dårligere til å vurdere om du er kald eller varm. Hvis eldre ikke klarer å holde seg varme nok, er de mer utsatt for kulderelatert sykdom, som bidrar til tusenvis av dødsfall hvert år, forteller Andrew Harrop ved Age Concern and Help the Aged.

Les også: Fikk astma av kulde

Her er noen tips til hvordan du kan holde varmen, og ting du bør tenke på:

  • Hele sommeren blir vi pepret med at vi må drikker masse vann for ikke å dehydrere. Det er dessverre ikke mange som fremhever tilsvarende om vinteren, at det er viktig å kle seg godt og pakke seg inn i votter, luer og ulltøy. Men det er vel noe du kan tenke på likevel? Skal du ut på lang tur, ta med en termos med varm drikke!
  • Temperaturen i huset bør ligge på rundt 18 -21 grader. Hypotermi er når kroppen utsettes for kraftig nedkjøling til under 35 grader. Dette vil ikke skje hjemme, med mindre det er under 5 grader, men å tilbringe mer enn to timer i 12 grader øker blodtrykket og du er mer utsatt for hjerteinfarkt og slag.
  • Husk på venner, naboer og familie som kan være ekstra utsatt. Hvis de ikke kan varme alle rommene sine samtidig, bør de varme stuen i løpet av dagen, og soverommet rett før de legger seg.
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!