Derfor er han lat

Er du kvinne og samboer? Da bør du lese videre.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor undersøkelse blant nesten 18 000 mennesker i 28 amerikanske og europeiske land slår nå nemlig fast at gifte menn gjør mindre husarbeid enn samboende menn. For kvinner er det, kanskje ikke overraskende, omvendt.

Og Norge er intet unntak.

Perfekt parlykke? Les mer her:

- Ekteskapet som institusjon ser ut til å ha en tradisjonaliserende effekt på par – også par som ser på menn og kvinner som likestilte, sier en av forskerne, sosiolog Shannon Davis ved George Mason University i Virginia.

Les også: Trening med bøtte og klut:

Svenske menn på topp

Alle de spurte var enten gift eller samboere. Og alle de skandinaviske landene, pluss Finland, er med i studien.

Når forskerne så på de totale tallene for både ekteskap og samboerskap fant de at menn brukte ca ni timer per uke på husarbeid sammenlignet med 20 timer for kvinnene.

Samboende menn rapporterte om mer husarbeid enn ektemennene, uavhengig av inntekt og arbeidstid. For kvinner var det motsatt; gifte kvinner gjør mer husarbeid enn samboende kvinner.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Les også: Mer sex med gummihansker:

I sin artikkel i tidsskriftet Journal of Family Issues bemerker de amerikanske forskerne at Skandinavia ligger foran de andre landene hva angår likhet mellom kjønnene.

Sverige, Norge, Danmark og Finland, i den rekkefølgen, scorer mest på kjønnslikhet av alle landene i studien.

- Sverige, Norge og Finland er også de landene med den høyeste andelen av forhold bestående av samboende par, påpeker de amerikanske forskerne.

- Men uten unntak rapporterer kvinner og menn i alle de 28 landene at kvinner gjør mer husarbeid enn menn, understreker de.

- Det eksisterer fortsatt en kjønnsnorm, siden kvinner gjør mer husarbeid enn menn uavhengig av forholdets status, sier doktorgradsstipendiat Jennifer Gerteisen Marks ved North Carolina State University.

Er forholdet på vei utfor? Slik kan du redde det:

Likestilte?

Selv om par som ser på menn og kvinner som like er mer tilbøyelige til å fordele arbeidet likt, er det også i slike husholdninger kvinnene som gjør mest.

- Dette faller sammen med tidligere forskning, som har vist at rollene for gifte kvinner og gifte menn er veldig sterke, sier Marks til LiveScience.

Derfor bør du ikke bli hjemmefrue:

- I et samboende forhold har man ikke slike sterke obligatoriske sosiale normer, sier hun.

Sosiologiprofessor Per Morten Schifloe ved NTNU har ikke sett studien, men antyder to mulige hypoteser som en forklaring på resultatene:

- En holdningshypotese er at de som er samboende i gjennomsnitt har mindre tradisjonelle holdninger enn de som velger å gifte seg, og dette gir seg utslag i en noe mindre kjønnsrollestyrt arbeidsdeling.

- En strategisk hypotese er at menn som er samboende må anstrenge seg litt mer for å holde på partneren, fordi det er lettere å bryte ut av et samboerforhold, og er derfor villige til å ta en større andel av husarbeidet enn de som har sikret forholdet gjennom offisiell ekteskapsinngåelse, sier Schifloe til DinSide Helse.

Han påpeker at det ville være interessant å finne ut av om arbeidsdelingen blant samboende endrer seg dersom de inngår ekteskap. Den aktuelle studien undersøkte ikke dette.

Forskerne gjør oppmerksom på at studien har noen svakheter. De har blant annet ikke spurt par og de har ikke tatt høyde for at samboende respondenter kan leve i homofile samliv. Studien er dessuten basert på selvrapportering.

Les også: Bedre sex med likestilling: