Derfor er depping bra

Å føle seg nedstemt og trist innimellom er ikke nødvendigvis bare dumt.

En rekke forskere hevder at det er det bra for oss å være nedstemte i perioder.

De mener nå at å kalle triste perioder for en depresjon som må behandles medisinsk, gjør oss mer skade enn godt.

Psykologen kurerer depresjon

Tar ikke oppgjør

Dette er fordi vi da går glipp av sjansen til å bli kjent med de mørkere sidene av oss selv.

Vi medisinerer også bort symptomene på at noe er galt, slik at vi mister motivasjonen til å ta et oppgjør med måten vi lever livene våre på, og eventuelt forandre det til det bedre.

Blir du deppa av jobben?

- Jeg tror at en effekt av alle de negative følelsene er å røske oss ut av normaltilstanden, og få oss til å fokusere på noe annet for en stund, sier professor Jerome Wakefield ved New York University til Daily Mail.

Tristhet og evolusjon

Han er medforfatter av boka «The Loss of Sadness: How psychiatry transformed normal sorrow into depressive disorder».

Smaken som får deg til å smile

- Når vi ser på forekomsten av depresjoner i befolkningen, både nåtidig og historisk, er det nærliggende å tro at detter er et biologisk trekk som har utviklet seg med mennesket fordi det hadde en fordel og funksjon. Hvis ikke hadde vi ikke hatt det, sier professor Jerome Wakefield ved New York University til Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lærer av feil

Det er de triste periodene av livet forskerne vil ha oss til å lære oss å leve med. Når det kommer til tyngre depresjoner er dette fremdeles en alvorlig tilstand som man bør søke proffesjonell hjelp for å komme seg ut av.

Ifølge en studie publisert i New Scientist kan tunge perioder utløst av livshendelser og virke avskrekkende, slik at vi ikke havner i den samme situasjonen igjen.

- Vi bør ikke tulle for mye med den biologiske bygningsmassen vår, sier Jerome Wakefield.

Deppe-genet er avslørt

Nullstilling gjør oss sterkere

Det finnes ifølge forskerne også andre fordeler med triste perioder. De hevder at lette depresjoner kan gjøre oss sterkere mentalt og i bedre stand til å takle utfordringer i framtida.

Paul Keedwell er psykiater ved Universitetet i Cardiff. Han tilhører også den delen av forskningsmiljøet som nå spør om leger og legemiddelfirmaer er for ivrige på å medisinsk behandle en tilstand som faktisk kan ha positive effekter på menneskets utvikling.

Depresjon er smittsomt

Han påpeker at depresjon gjerne kommer som en reaksjon på stressende og vanskelige perioder.

- Uten tid til å la seg selv bli utladet og nullstilt, risikerer vi å slite oss helt ut på å være i en kronisk stress-situasjon, sier Paul Keedwell til Daily Mail.