Derfor dropper vi kondom

Ungdom som røyker og drikker, er også dårligere til å bruke kondom.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Hjelp oss å finne ut hva som skal til for å få gutter til å synes at kondomer er spennende og ikke lenger et onde men et "must"!»


Mange tar sjansen på usikker sex, og resultatet er at stadig flere unge blir smittet av seksuelt overførbare sykdommer. Så hvorfor velger noen å beskytte seg mens andre dropper prevensjonen?

Det har Ingri Myklestad, forsker ved Folkehelseinstituttet, forsøkt å finne ut i sin doktoravhandling.

- Vi ser blant annet en sammenheng mellom det å røyke og ofte drikke seg full, og mindre kondombruk, forteller Myklestad til DinSide Helse.

Hun kan ikke gi noe klart svar på hvorfor, men avviser ikke at det kan ha sammenheng med ungdommenes personlighetstrekk.

- Tidligere forskning har vist at hvis man driver med én form for risikoatferd, er det større sjanse for at man også driver med andre risikoatferder, sier hun.

Les også: Vil lære ungdom sexansvar

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


En av fem droppet kondom
Myklestad har brukt datamateriale fra en spørreundersøkelse blant ungdom i Oslo fra 2001, og en helseundersøkelse blant 15-16-åringer i seks ulike fylker fra 2000-2004.

Den siste undersøkelsen viste at 20 prosent ikke brukte prevensjon ved siste samleie, mens 57 prosent brukte kondom og 20 prosent p-piller. Venner, familie og kjæreste spiller en viktig rolle for de unges planer om å bruke prevensjon, ifølge Myklestad.

- Hvis ungdommene for eksempel trodde at vennene var positive til kondombruk, var det også større sjanse for at de selv var positive til å bruke det, sier hun.

Blant jentene er god kommunikasjon med foreldrene en nøkkelfaktor og det samme er troen på egen mestring, ifølge Myklestads funn. For guttene var det spesielt viktig å oppleve god sosial støtte fra vennene. Det å besøke skolehelsetjenesten hadde også en gunstig effekt på kondombruken.

Les også: Åtte myter om prevensjon

Flere bruker p-piller
- Myklestads funn fokuserer på viktige forhold, nemlig ungdom og sikrere sex. Faktorene hun peker på, er noe vi bruker i vårt arbeid for å øke bruken av prevensjon i Norge, sier Ulla Ollendorf, seniorrådgiver ved Sosial- og helsedirektoratet.

Hun synes det er viktig å understreke at ungdom er flinke prevensjonsbrukere og at nyere undersøkelser viser stor oppgang i bruk av p-piller blant unge jenter.

- Men forekomsten av seksuelt overførbare sykdommer, som klamydia, øker. Derfor er vi voldsomt opptatt av å få til en økning i kondombruken, sier hun til DinSide Helse.

Hva kan du om kjønnssykdommer? Ta testen her

- Kondom må bli spennende
Direktoratet håper blant annet å finne inspirasjon i effektive tiltak som andre land har satt i gang, og har derfor bedt Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten om en gjennomgang. Ollendorf har trua på norsk ungdom.

- Så snart vi får resultatene, skal vi bruke dem for det de er verdt! Jeg tror at hvis vi er gode nok, kan vi klare å få flere til å bruke prevensjon. Men det er utrolig viktig å få ungdommen selv på banen og å få innspill fra dem, mener hun og kommer med en oppfordring:

- Hjelp oss å finne ut hva som skal til for å få gutter til å synes at kondomer er spennende og ikke lenger et onde, men et ”must”!

Slik bruker du kondom

Med eller uten

Tar du sjansen på å ha sex uten kondom? (Avsluttet)
Jeg er i et fast forhold, så da er ikke kondom så viktig.(44%) 1633
Ja, det har hendt en del ganger, spesielt i fylla.(33%) 1217
Nei, jeg vil verken bli gravid eller få kjønnssykdommer.(16%) 580
Ja, jeg bruker p-piller så da er det ikke så farlig.(7%) 265
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!