Derfor dør de

Sjøfuglene våre dør i hopetall. Forskerne har omsider funnet ut hvorfor.

Sjøfuglbestanden i Nord-Europa går kraftig ned, og forskerne har slitt med å forstå hvorfor fuglene dør i hopetall.

Fuglene mister flygeevne og muskelkraft, slik at de bare sleper seg rundt på bakken og til slutt sulter ihjel. Hardest rammet av sykdommen er gråmåken.

Mangeårig massedød

De første rapportene om sykdommen kom i 1982, men det var først i 2000 at man ble klar over at det handlet om massedød.

Her er verdens 10 mest forurensede steder

Forskere ved universitetet i Stockholm har undersøkt 800 fugler fra 83 ulike steder, og har avdekket årsaken til at de forsvinner.

Les sammenfatningen av forskernes rapport her

Vitaminmangel

Fulgene lider av mangel på vitamin B1, også kalt tiamin. Dette vitaminet er nødvendig i produksjonen av minst fem livsviktige enzymer. Når fuglene ikke får i seg nok vitamin B1 utvikler de dermed mangelsykdom, som i sin tur fører til at de dør.

Forskerne har funnet ut at 78 prosent (28 av 36) av fugleartene de har undersøkt lider av vitamin B1-mangel.

Ingen hensikt med vitamintilskudd

De har forsøkt å gi fugler tilskudd av vitaminet, og disse fuglene har da blitt friske. Imidlertid mener vitenskapsfolkene at det ikke har noen hensikt å sette i gang en storstilt aksjon for å gi fuglene i Nord-Europa vitamintilskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare i første stadium av sykdommen at skadene som følge av den kan repareres. Har sykdommen utviklet seg videre har de rammede fuglene fått for store hjerneskader til at de kan bli friske.

Mange dyrearter kan være rammet

I og med at så mange forskjellige fuglearter er rammet av sykdommen frykter forskerne at dette også gjelder en rekke andre dyrearter i samme område. Dette skal de undersøke.

De vet ennå ikke sikkert hva vitamin B1-mangelen skyldes, men utelukker vanlige organiske miljøgifter. Ifølge forskerne er det sannsynlig at klimaforandringer kan være årsaken til fugledøden.