Her ville du vel ikke gått inn? Foto: Colourbox
Her ville du vel ikke gått inn? Foto: ColourboxVis mer

Derfor brenner brennesle

Finn ut hvorfor det svir så fryktelig. Og hvordan lindre smerten.

Denne tilsynelatende uskyldige, grønne planten kan lure de fleste av oss. Vi har vel alle før eller siden kjent den brennende følelsen oppover benet etter en tur i skogen eller hagen. Brennesle er ikke det verste en kan skade seg på, men hvorfor er det slik at den brenner?

Videnskab.no ville finne ut av dette, etter at en kollega hadde brent seg voldsomt.

Les også: Et nyttig ugress

Giften etser på huden

Peter Arctander som er professor ved Københavns Universitet forteller hvorfor brennesle egentlig brenner.

- Brennesle smaker veldig godt, og derfor vil mange forsøke å spise den. For at den ikke skal bli spist, har den utviklet et effektivt våpen mot nærgående dyr. De har noen sylskarpe hår - neslehår - som er fylt opp med en gift som ligner noe på maursyre, sier han.

Et neslehår består av en giftkjertel som er omgitt av et sprøtt lag. Ved en liten berøring av planten vil dette håret knekke, og det sylskarpe neslehåret trenger gjennom huden og sprøyter inn giften.

- Når du rører planten, knekker disse hårene, og giften skytes inn i huden. Dette vil skape små væskefylte bobler innunder huden som kommer til å klø, sier Arctander.

Les også: Hold deg unna komposten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyll området med kaldt vann

En annen grunn til at brennesle gjør vondt, er at maursyren som blir sprøytet inn i huden ha en så lav ph-verdi at den rett og slett etser på huden. Men selv om den irriterer, forsikrer Arctander at den ikke på noen måte er farlig, bare veldig irriterende.

Hvis uhellet er ute, og du brenner deg på brennesle, er det beste du kan gjøre å få skylt området med kaldt vann. Da skal kløen eller svien gi seg etterhvert. Et basisk stoff vil også kunne hjelpe. Løs litt natron opp i et glass vann og smør det utover området. Eventuelt kan også spyttet ditt være en god løsning hvis det er veldig smertefullt, ifølge Norges helseinformatikk.

I tillegg finnes det også en rekke kjerringråd for å lindre plagene. Det som er mest brukt er å påføre en annen plantesaft. For eksempel løvetann, groblad eller rabarbara.

Les også: Brennmanetene invanderer strendene

Kan brukes som mat

Brennesle brukes både i ulike matretter og som drikke. Blant annet brukes den i te og supper samtidig som friske, grønne blader kan brukes på samme måte som spinat. Men merk at den selvsagt må forvelles først.

Fra tidligere trodde mange at brennesle kunne bli brukt mot giktplager.

Brenneslen er veldig nyttig å bruke som gjødsel i hagen, eller som sprøytemiddel mot sopp og bladlus.

Hva er ditt beste råd mot svie fra brennesle, eller har du en god oppskrift? Del den i vårt debattforum.