<b>SPARE?</b> Tåler du risiko, bør du vurdere andre muligheter enn en tradisjonell sparekonto. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SPARE? Tåler du risiko, bør du vurdere andre muligheter enn en tradisjonell sparekonto. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Derfor bør du velge bort sparekontoen

Lav rente gjør sparing på sparekonto lite gunstig. Hvilke alternativer bør du velge?

Publisert
Sist oppdatert

Å spare penger på en tradisjonell konto er i disse dager lite lønnsomt. Likevel har over 200.000 nordmenn mer enn 1 million kroner stående på konto, ifølge DNB.

Men hva er alternativet, for de som ønsker å sette av penger og samtidig tjene noen kroner på det?

Les også hvordan tre av fire taper tusenvis på sine sparepenger

Derfor lønner ikke sparekontoen seg

<strong><b>TAPSPROSJEKT:</strong></b> Skal du knerte sparegrisen, er det å ha penger på sparekonto en lite lønnsom affære i disse dager. Foto: ALL OVER PRESS
TAPSPROSJEKT: Skal du knerte sparegrisen, er det å ha penger på sparekonto en lite lønnsom affære i disse dager. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Lav styringsrente, som etter alt å dømme skal holde seg lav noen år til, bidrar blant annet til lave renter på nordmenns sparekontoer i disse dager. På det beste kan du få en rente på i underkant av tre prosent, men mange ligger langt lavere. Dermed spiser prisstigningen opp det meste av en eventuell gevinst.

- Vi anslår at det generelle prisnivået i Norge vil stige med 2,6 prosent i 2015. Når innskuddsrentene er under to prosent blir sparepengene stående på stedet hvil, påpeker Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Nå tror dessuten flere av bankenes økonomer at renta skal ytterligere ned, allerede ved neste rentemøte 19. mars. På sikt tror blant annet sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 at styringsrenta skal ned mer enn prognosene har sagt så langt, og at vi ikke kan utelukke nullrente om noen år, skriver DN.

Betal gjelda med sparepengene

Hva gjør man så med sparepengene når rentenivået er som i dag? Har du gjeld, bør du betale ned ekstra på lånet fremfor å plassere penger på sparekonto.

- Det er generelt en dårlig ide å ha et større sparebeløp på konto hvis man har gjeld, siden de aller fleste har dårligere innskuddsrente enn lånerente, sier Dag Jørgen Hveem, Høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.

Dette er ikke nytt. Dinside har også tidligere rådet deg med gjeld til å prioritere den fremfor sparekontoen.

Men for enkelte uten gjeld kan også tradisjonell sparing være et alternativ.

- Hvis man ikke har gjeld og heller ikke ønsker å ta risiko, er banksparing en god løsning, selv om avkastningen er sørgelig, sier Hveem.

Pensjonssparing? Slik kan du investere med pensjonen din

Tidshorisont og risiko

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB Vis merSkal du plassere penger og er på jakt etter alternativer til sparekontoen, bør du ifølge Silje Sandmæl først tenke gjennom hva du ønsker å bruke pengene på, hvor lenge det er til du skal bruke pengene og hvilken risiko du er komfortabel med å ta.

Samtidig er det smart å spre investeringene dine, slik at du har flere bein å stå på.

Er det snakk om kortsiktig sparing, anbefaler Sandmæl trygge produkter som bank eller rentefond. Penger du ikke skal bruke før om flere år kan settes i kombinasjonsfond, aksjefond og enkeltaksjer, lyder rådet fra Sandmæl.

Fortjeneste på sparepengene er i stor grad knyttet til risiko, som igjen innebærer svingninger og mulighet for noe tap.

- Derfor bør man spørre seg om man tåler denne risikoen, eller om man er mest opptatt av å bevare mest mulig av kapitalen, sier Hveem.

Ung arbeidstaker? Tjen flere hundre tusen med enkle sparegrep

Minimum fem år

Syns man det er ok med noe risiko, bør man ifølge Hveem minimum ha en tidshorisont på fem år for sparingen, eksempelvis ved å velge aksjefond.

Hveem påpeker at selv om tidshorisonten er lang, bør man følge med og vurdere å selge etter for eksempel en kraftig oppgangsperiode, eller å kjøpe noe ekstra etter en periode med kraftig nedgang.

Sandmæls anbefaling for de som velger langsiktig sparing er å opprette en spareavtale som inkluderer aksjer.

- Med en spareavtale kommer du til å kjøpe aksjer både når det går opp og ned, på den måten tar du mindre risiko enn om du går all in, sier hun til Dinside.

Investere i utleiebolig?

Dag Jørgen Hveem, Handelshøyskolen BI. Foto: HANDELSHØYSKOLEN BI
Dag Jørgen Hveem, Handelshøyskolen BI. Foto: HANDELSHØYSKOLEN BI Vis mer


Enkelte vurderer kjøp av utleiebolig som en investering og et alternativ til annen sparing. Dag Jørgen Hveem sier dette kan være et interessant supplement til andre spareformer, men han understreker at man bør tenke langsiktig også her, og helst ha 20-30 prosent egenkapital for å tåle noe prisfall.

Samtidig er det viktig å kjøpe en utleieleilighet der etterspørselen er, og vil fortsette å være god.

- Det er i verdiutviklingen gevinstmuligheten, og også risikoen, ligger. Etter min mening ser boligmarkedet i pressområdene bra ut på lengre sikt, sier Hveem.

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo mener så lave renter som de vi har i dag, gjør det fristende å velge mer risikable investeringer. Nettopp høye boligpriser og et svakere utleiemarked er tilknyttet betydelig risiko, mener Holden.

- Men risikoen kan slå begge veier: Hvis man kjøper en attraktiv bolig, og er flink til å følge opp utleien, kan det likevel bli lønnsomt, sier han til Dinside.

Et litt annet alternativ: Slik tjente Ingvild 100.000 kroner på gjesterommet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer