<strong><b>KAN VÆRE UTRYGT</b>:</strong> I de fleste store byer kryr det av gratis, men usikrede nettverk. Hvis du bruker dem er det viktig å ta forholdsregler. Foto: INSTABRIDGE
KAN VÆRE UTRYGT: I de fleste store byer kryr det av gratis, men usikrede nettverk. Hvis du bruker dem er det viktig å ta forholdsregler. Foto: INSTABRIDGE Vis mer

Derfor bør du unngå usikrede trådløse nettverk

- Passordet og brukernavnet ditt vil komme på avveie, du vet bare ikke når eller hvor.

Publisert
Sist oppdatert

Etter en lang bytur kan det være fristende å sette seg ned og ta en liten pause for å sjekke e-post og Facebook. For å spare på datapakken din, logger du deg på det åpne nettverket med navnet «Free Wi-Fi» og begynner å surfe.

Høres det kjent ut?

Da står du i så fall i fare for å få frastjålet brukernavn, passord og annen sensitiv informasjon.

LES OGSÅ: FBI advarer mot sleipe nettsvindlere

- Synlig for alle

<strong><b>TIDSSPØRSMÅL:</strong></b> Vidar Sandland mener det bare er et tidsspørsmål før brukernavnet og passordet ditt kommer på avveie. Foto: JAN TORE TVERSTAD / NORSIS
TIDSSPØRSMÅL: Vidar Sandland mener det bare er et tidsspørsmål før brukernavnet og passordet ditt kommer på avveie. Foto: JAN TORE TVERSTAD / NORSIS Vis mer


Hvis du stiller deg et vilkårlig sted i kjernen av en større by vil du ganske sikkert få muligheten til å logge deg på flere åpne, trådløse nettverk.

De fleste av oss har nok også ganske ukritisk benyttet seg av et av disse nettverkene, men det kan få konsekvenser.

- Bruker man et åpent trådløst nettverk vil det i utgangspunktet si at alt man sender og mottar er synlig for alle. Alt som går i klartekst, og ikke er kryptert, kan andre nyttegjøre seg av, advarer Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring.

Det betyr at hvis du logger deg inn på en nettside som ikke tilbyr kryptering, så kan andre se brukernavnet og passordet ditt.

- Folk bruker jo gjerne den samme innloggingsinformasjonen flere steder, så hvis de fanger det opp én gang, så kan de kanskje bruke det til å logge seg på e-posten din eller andre tjenester, påpeker Sandland.

LES OGSÅ: Tar iPhone som gissel

Få tipsene for å surfe trygt nederst i saken.

Bruker falske nettverk

<strong><b>SURF TRYGT:</strong></b> Se etter «https» eller hengelåsen for å finne ut om trafikken mellom deg og nettstedet er kryptert. Foto: Skjermdump
SURF TRYGT: Se etter «https» eller hengelåsen for å finne ut om trafikken mellom deg og nettstedet er kryptert. Foto: Skjermdump Vis mer


I tillegg til at folk kan snappe opp sensitiv informasjon på vanlige, åpne nettverk, er det også mulig for hackere å lure deg inn på sitt eget, falske nettverk - og dermed få full kontroll over hva du gjør på nettet.

De kan for eksempel sette opp et nettverk på en flyplass med navnet «Airport Wi-Fi», og dermed lokke uvitende inn.

- Da kan vedkommende styre alt, sier Sandland og fortsetter:

- Det som oftest skjer er at de fører deg til en falsk nettside, som ser prikk lik ut den vanlige. De vanligste eksemplene er Facebook, iCloud eller Gmail. Så logger du deg inn der og blir videresendt til den ekte nettsiden, mens hackeren sitter igjen med brukernavnet og passordet ditt.

Programvare som gjør det mulig å sette opp falske nettverk er i følge Sandland både lett å skaffe seg og enkle å bruke. Man kan til og med gjøre det via en app på telefonen.

LES OGSÅ: Derfor er nesten ingen passord sikre

- Vil komme på avveie

Sandland forteller at de ikke kan si noe om hvor ofte slik hacking skjer, men at det definitivt er et problem.

- Problemet er at de færreste i det hele tatt er klar over at de blir hacket. Det man merker er at man mister tilgangen til for eksempel e-post- eller Facebook-kontoen sin. Så skjønner man ikke hvordan.

Så hvis du tenker å fortsette å bruke åpne nettverk er det svært viktig å ta forholdsregler.

- Passordet og brukernavnet vil komme på avveie, du vet bare ikke når eller hvor, understreker Sandland.

LES OGSÅ: Så enkelt kapres Facebook-kontoen din

Her er Vidar Sandlands tips for å surfe trygt:

 • Bruk forskjellige passord på forskjellige nettsteder. Da får ikke hackere tilgang til alle kontoene dine, selv om du har blitt lurt en gang.
 • Bruk to-trinns-innlogging der det er mulig. I tillegg til vanlig innlogging tilbyr mange nettsteder å for eksempel sende en tekstmelding med en ekstra kode man trenger for å logge seg inn. Da kan ikke uvedkommende komme seg inn på kontoen - selv om de har brukernavnet og passordet ditt.
 • Gi kun i fra deg sensitiv informasjon på nettsteder som krypterer informasjon. Se etter hengelåsen eller at det står «https» i adressefeltet.
 • Bruk mobilt bredbånd hvis du har det. Det er mye tryggere å bruke enn åpne nettverk.
 • Sett opp en VPN-forbindelse til jobb- eller hjemmenettverket ditt. Flere nye rutere gir deg mulighet til å sette opp en VPN-tunnel, slik at informasjonen du sender ut går kryptert dit, før den går videre ut på nettet.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer