Søke sommerjobb

Derfor bør du starte med å søke sommerjobb allerede nå

Mange bedrifter planlegger sommerbemanningen tidlig, ifølge Manpower.

AVGJØRENDE ARBEID: Selv en enkel sommerjobb, som å plukke bær, kan være en viktig referanse seinere i arbeidslivet, ifølge Manpower. Foto: Erlend Aas/Scanpix.
AVGJØRENDE ARBEID: Selv en enkel sommerjobb, som å plukke bær, kan være en viktig referanse seinere i arbeidslivet, ifølge Manpower. Foto: Erlend Aas/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil du bruke sommeren til å levere eller skrive for aviser, plukke jordbær eller jobbe på sykehjem? Da bør du følge med på annonsesidene, for stillingsutlysningene for sommerjobb begynner å dukke opp i disse dager.

Sommerjobbene blir som oftest annonsert i perioden januar til mai, men mars er måneden det har blitt lagt ut flest sommerjobber de siste årene, ifølge Fredrik Schjold, produktdirektør for jobb på Finn.no.

Bemanningsbyrået Manpower anbefaler deg med å være tidlig ute med å søke sommerjobb.

- Mange store, norske virksomheter med stort behov for sommervikarer, starter planleggingen for sommerbemanningen tidlig, sier konserndirektør Sølvi Splide Monsen.

Hun understreker likevel at selv om høysesongen for sommerjobbannonser er fra mars til mai, kan du også sikre deg gode sommerjobber helt opp mot ferien. Det er fordi noen virksomheter oppdager sent at de trenger flere på jobb om sommeren.

Vær tydelig i søknaden

Schjold i Finn.no forteller at det er flest sommerjobbstillinger innen transport, logistikk, matservering, salg og markedsføring som er lagt ut de siste årene.

- Vi ser også at mange arbeidsgivere søker studenter som er under utdannelse til profesjonsyrker, for eksempel sykepleiere og ingeniører, sier han.

Sølvi Splide Monsen, konserndirektør i Manpower.
Sølvi Splide Monsen, konserndirektør i Manpower. Vis mer

En gjennomsnittlig sommerjobbannonse får rundt 2.000 klikk, og interessen har holdt seg relativt stabil de siste tre årene, ifølge Schjold.

Monsen i Manpower råder deg til å være tydelig på når du kan jobbe i søknaden. Hvis du vil ha litt ferie selv om du har sommerjobb, er det lurt å legge fridagene dine til rett etter skoleslutt eller før det nye semesteret begynner, for å unngå at det blir hull i den tiden du skal jobbe.

- Når det er mange som konkurrerer om den samme jobben, er det de som er "enklest" å benytte som får tilbudet, sier Monsen.

- Avgjørende referanser seinere i arbeidslivet

Og selv om du ikke har ambisjoner om å utdanne deg til profesjonell jordbærplukker, kan referansene fra sommerjobben være helt avgjørende seinere i livet, mener Manpower-direktøren.

- Du viser at du er en ansvarsfull person, som kommer deg opp om morgenen og utfører arbeidsoppgavene dine. Dette kan gi deg et konkurransefortrinn videre i arbeidslivet, sier hun.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto:	Stig B. Fiksdal.
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, er enig i at det er lurt å være tidlig ute med å søke sommerjobb. Du bør søke på utlyste stillinger, samt bruke kontaktnettverket ditt og gjøre aktive grep for å sikre deg jobb.

- Populære jobber får ofte mange søkere, så det er viktig å skille seg ut på en positiv måte, gjerne ved å ringe kontaktpersonen med spørsmål eller levere søknaden personlig, sier Sandmæl.

Er drømmesommerjobben ikke utlyst, må du bare ringe bedriften, råder forbrukerøkonomen. Det verste som kan skje er at de sier nei.

Du har rett på feriepenger og pensjon

Når sommerjobben er sikret, må du og arbeidsgiver sørge for at alt det formelle er i orden.

Du må ha en arbeidskontrakt som sier noe om arbeidsoppgave og -mengde, samt lønn.

- Husk at kontrakten ikke er gyldig før begge parter har signert den, understreker Sandmæl.

Ved å jobbe i ferien, har du likevel rett til feriepenger, som skal utbetales ved sluttoppgjøret. For ungdom er dette ofte når sommerjobben er over.

- Du får også pensjonsopptjening fra man er 13 år fra Folketrygden, så en sommerjobb er ikke bare lønn i dag, men også fremtidig lønn, sier forbrukerøkonomen.

Når det gjelder skatt, trenger du ikke å skatte av lønnen din hvis du tjener 55.000 kroner eller mindre i året. Du kan bestille frikort på Skatteetatens nettside, eller vanlig skattekort hvis du tjener mer enn skattegrensen.

Er du student, må du huske at du ikke kan tjene mer enn 177.257 kroner i året dersom du mottar stipend, minner Sandmæl om. Inntekt over denne grensen gir redusert stipend.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!