<b>MSC-merket:</b> Dette merket viser om fisken er fisket på bærekraftig vis. Foto: BERIT B. NJARGA
MSC-merket: Dette merket viser om fisken er fisket på bærekraftig vis. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Derfor bør du se etter dette matmerket

Viser deg om sjømat er fisket på bærekraftig vis.

Det fins en rekke merkeordninger for forbruksvarer, noen er produsentenes egne merker, mens andre er utarbeidet av myndighetene.

Nøkkelhullsmerket er bare et eksempel på merkeordninger som du støter på i butikkene, og kanskje den mest kjente av dem.

Men det er også andre merker du bør holde øye etter. Visste du for eksempel at det fins en egen merkeordning som viser deg om fisken du spiser er fisket på en bærekraftig måte?

Les også hvorfor 17 dager gammel fisk fortsatt kan kalles fersk.

Karoline Andaur i WWF. Foto: WWF
Karoline Andaur i WWF. Foto: WWF Vis mer


Dette betyr MSC-merket

MSC er en miljøsertifisering som kun gis til fiskerier som gjennomfører et bærekraftig fiske. Dersom et sjømatprodukt har et slikt merke, betyr det at de oppfyller kriterier som bidrar til å bevare fiskebestanden for fremtiden, samtidig som de beskytter det marine miljøet blant annet ved å stille miljøkrav til fiskeredskaper.

Det er nemlig slett ikke alle fiskeslag det er flust av. Ifølge WWF er 85 prosent av verdens fiskebestander utsatt for intenst fiske, eller truet av overfiske. Deres sjømatguide viser blant annet hvilke fiskeslag som er utrydningstruet, og som du som forbruker bør styre unna.

Og det er her merkeordningen MSC kommer inn i bildet.

- Merkeordningen kan påvirke forbrukerne til å velge fisk fra bærekraftig fiske, slik at vi unngår for eksempel overfiske, sier Karoline Andaur, leder for havmiljøprogrammet i WWF til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også vår test av ferdige fiskesupper.

Spør etter MSC-merket fisk

Ifølge Andaur spiser nordmenn mer og mer sjømat. Nettopp derfor blir det stadig viktigere å velge produkter fra produsenter som har en slik miljøsertifisering, mener WWF.

- Jeg vil oppfordre forbrukerne til å etterspørre produkter som er MSC-merket. Slik vil innkjøperne av fisk til kjedene bli mer bevisst på at dette er etterspurt av kundene, sier Andaur, og legger til at dette ikke minst gjelder fersk fisk. Blant ferske fiskevarer er det vanskelig å finne MSC-merket fisk - selv om en del av fisken faktisk oppfyller kravene til et merke.

Samtidig er det blitt enklere for forbrukerne å få tak i produkter som er merket, ikke minst om man velger frosne produkter fra frysedisken. Her er Findus en av produsentene som nesten utelukkende bruker MSC-merket fisk i sine produkter.

Er du usikker på hvilke produkter som er MSC-merket, kan du også sjekke MSCs nettsider og deres oversikt over merkede produkter i Norge.

>> Hevder de vil fjerne palmeolje fra matvarene