Sykehusserier som Akutten kan gi deg selvtillitt til å gjøre hjerte- lungeredning.
Sykehusserier som Akutten kan gi deg selvtillitt til å gjøre hjerte- lungeredning.Vis mer

Derfor bør du se Akutten

Mer enn bare underholdning.

Det kan være til gavn for dine omgivelser om du får med deg noen episoder av Akutten eller liknende sykehusserier. En fersk studie går nemlig langt i å antyde at å se slike tv-serier gir deg selvtillit nok til å forsøke å gjenopplive mennesker i virkeligheten. Dette ifølge BBC News.

Bedre å prøve enn la være

Studien ble gjennomført for St John Ambulance, St Andrew's ambulanseforening og det britiske Røde Kors, og omfattet rundt 2000 intervjuobjekter. Ifølge undersøkelsen, svarte en av fem at de ville forsøke gjenoppliving selv om de aldri hadde forsøkt det før.

En talsmann for St John Ambulance sier til den britiske avisen BBC News at folk ikke må være redde for å prøve å hjelpe, selv om de kun har sett det på tv.

- Hvis noen ikke puster, så puster de ikke. Hvis du ikke gjør noe, så puster de fremdeles ikke, men dersom du gjør noe gir du dem i alle fall en sjanse, sier Isobel Sternfeld, opplæringsansvarlig ved St John Ambulance til BBC News.

Sju førstehjelpstabber

Din mening

Tror du sykehusserier som Akutten kan gjøre deg til en bedre førstehjelper? (Avsluttet)
Ja(57%)
Nei(29%)
Vet ikke(14%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Menn tror mer på seg selv

Studien viste også at det er kjønnsforskjeller når det kommer til tiltro til egne evner: Mens 30 prosent av mennene i undersøkelsen svarte at de ville prøve gjenoppliving, svarte kun 20 prosent av kvinnene det samme.

60 prosent vet ikke hva som er den korrekte måten å behandle neseblod på, 57 prosent vet ikke hvordan de skal hjelpe noen som har besvimt, og en av tre vet ikke hva de skal gjøre med små barn om de har satt noe fast i halsen.

Stayin' Alive ...

Er du usikker på hvordan du skal foreta hjerte- lungeredning? Diskosangen Stayin' Alive kan være en liten hjelp med på veien. En amerikansk lege har funnet ut at den gamle diskoslageren fra 1977, med 103 slag i minuttet, er perfekt å ha på hjernen dersom du skal forsøke å få i gang et hjerte som har stoppet.

Diskosangen som redder liv

Er du usikker på hvor mange kompresjoner kontra innblåsninger som er "regelen", kan det være nyttig å vite at en ny studie fra Ullevål universitetssykehus viser at kontinuerlig brystkompresjoner gir like gode sjanser for overlevelse utenfor sykehus, som brystkompresjoner i kombinasjon med innblåsninger.

Og til deg som lurer: Det riktige forholdet er 30 kompresjoner og to innblåsninger. Kompresjonene skal ha en takt på 100 i minuttet. Du kan lese mer om hjerte- lungeredning hos Norsk Luftambulanse.

Kan gjøre deg syk

Men du skal passe deg for ikke å gi deg helt hen til sykehusseriene. I 2008 konkluderte Dr. Jan Van Mierlo og hans kolleger ved Hasselt Universitetet i Belgia, med at sykehussåper som Akutten, House og Grey's Anatomy kan gjøre deg syk. Ifølge deres studie av 1300 ungdommer mellom 12 og 18 år, hadde de som så mye på sykehusserier og andre medisinsk relaterte programmer, en 10 prosent økt sannsynlighet for å bli mer redde for å bli syke selv.

Disse tv-seriene gjør deg syk

I forbindelse med artikkelen Disse tv-seriene gjør deg syk, spurte vi DinSides lesere om de trodde man kan bli reddere for å bli syk ved å se lege-såper. 60 prosent svarte Nei, det er sprøyt, 32 prosent svarte ja, det tror jeg sikkert, og 8 prosent svarte vet ikke.

Legeserier får sex-refs

Best i klassen?

Dr. House på sin side, er så god i det han gjør at han faktisk er blitt pensum på et tysk universitet. Det er Philipps-universitetet Marburg som har satt House på læreplanen. Studentene vil følge med på symptomene som utleveres i serien, og deretter forsøke å stille en diagnose på bakgrunn av dette. Det understrekes av det tyske universitetet at Dr. House muligens søker til litt vel drastiske behandlingsmetoder for sine pasienter.

Dr. House blir pensum