Derfor bør du prute på prisene

Ikke minst ved kjøp av store varer kan det være penger å spare.

Ikke minst ved kjøp av større varer, bør du forsøke å prute ned prisen her hjemme.  Foto: Alloverpress
Ikke minst ved kjøp av større varer, bør du forsøke å prute ned prisen her hjemme. Foto: Alloverpress Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at et flertall av nordmenn ikke pruter på prisen når de handler i utlandet - og slett ikke hjemme i Norge.

Blant de spurte i undersøkelsen svarer hele fire av fem at de sjelden eller aldri pruter i Norge. DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl tror nordmenn flest kan tjene på å bli flinkere til å prute, også ved kjøp av varer i Norge.

Kun avslag på store varer?

Dette er ikke Thomas Angell, direktør for Handel i organisasjonen Virke, enig i.

– Norge har ingen prutekultur, og i butikkenes priskalkyler er det ikke lagt opp til pruting. Gjennomgående er det den oppgitte prisen som gjelder, sier Angell til DinSide.

Han legger til at det er langt vanligere å få en ekstra vare som en tilleggsytelse, enn at prisen på varen blir satt ned. Skal man først prute på varene, gjelder dette i hovedsak ved kjøp av større ting, ifølge Angell.

– Jo høyere pris, jo mer er det åpent for forhandlinger. I Norge er det vanlig med pruting ved kjøp av bil, ingen bilselger forventer at kunden skal betale fullpris, mener han.

Likevel viser enkelteksempler at det kan være verdt et forsøk å prute innimellom.

  • Da en av DinSides journalister nylig valgte å prute på konfirmasjonsgaven hos en gullsmed, ble prisen satt ned fra 2.500 til 1.500 kroner! Begrunnelsen var at den samme varen nylig hadde vært på tilbud i forbindelse med en kampanje.
  • En annen kjøpte hjemmeelektronikk hos en større elektronikkbutikk i fjor. Et kjapt nettsøk gjort fra butikklokalene viste at konkurrenten solgte varen for to tusenlapper mindre. Med denne informasjonen i hånd, var butikken mer enn villig til å matche prisen.
Les også: Sjekk hvordan det gikk da DinSide prutet på hotellprisene

Disse eksemplene bekreftes av Sandmæl, som også råder forbrukere som vil prute her hjemme, å sjekke priser hos konkurrentene før du går i gang. Bruk for eksempel i tilbudsavisene som kommer i posten og prissøk på nett.

– Det finnes ikke et bedre argument enn at konkurrenten tilbyr samme vare til en lavere pris, sier hun til DinSide.

Finn også tilbudsavisene på nett

Husk å prute i utlandet

Selv om prutingen kanskje begrenser seg til de større varene i Norge, er det langt større muligheter for å prute på utenlandsferien.

– Skal du til et land hvor det er prutekultur, vil du kaste penger ut av vinduet hvis du godtar den første prisen selgeren kommer med, sier Sandmæl til DinSide.

Hun legger til at mange kanskje synes det er frekt å prute, men at man bør huske på at svært mange selgere starter med en høyere pris fordi de forventer at man skal prute.

Og selv om det er langt vanligere å prute i en rekke land hvor nordmenn ferierer i sommer, svarer hele 55 prosent av de spurte i undersøkelsen at de sjelden eller aldri pruter på prisen når de handler i utlandet.

De som velger å prute på prisen, gjør dette ved kjøp av klær og markedsvarer. Og både menn og kvinner like mye.

Les også: Ha med kontanter på ferien? Husk dette skjemaet!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!