A kiss is just a kiss...eller er det egentlig det? Foto: colourbox.com
A kiss is just a kiss...eller er det egentlig det? Foto: colourbox.com Vis mer

Derfor bør du kysse

Det har flere helsegevinster enn du kanskje tror...

Par som klemmer, kysser og er intime i hverdagen har færre stresshormoner enn andre. Det viser en ny studie, skriver nyhetsportalen newsmax.com

Studien, som er publisert i tidsskriftet Psychosomatic Medicine, underbygger det faktum at personer som lever i gode nære forhold og i ekteskap særdeles sett, ofte har god helse.

Les også: - Sex er kroppens morfin

Buffer mot stress

Forskerne fulgte 51 tyske par over en uke, og de av parene som var i mest fysisk kontakt med hverandre gjennom dagen i form av sex eller bare ved å holde hverandre i hendene, hadde generelt lavere nivå av stresshormonet kortisol.

Dette gjaldt spesielt for parene som oppga å ha mye stress på jobben. Ifølge forskerne kan fysisk kontakt med partneren virke som en buffer mot stress utenfra.

Flere studier har vist at kronisk stress kan trigge både hjertesykdom og bidra til å svekke immunforsvaret. Samtidig viser undersøkelser at gifte og lykkelige par ofte er ved svært god helse og lever lenge.

Les også: Verdens beste kyss

Ifølge Dr. Beate Ditzen ved Zurich University i Sveits, som har ledet studien, er det sannsynlig at mye fysisk kontakt, og et lavere stressnivå som følge av dette, har helsemessige gevinster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med sine forskerkolleger observerte hun de 51 gifte og samboende parene som meldte seg frivillig til å delta i prosjektet. Samtlige deltakere ga detaljerte beskrivelser av sine daglige aktiviteter og gjøremål, det fysiske samværet med partneren inkludert. De beskrev hvordan humøret svingte i løpet av dagen, når var det på sitt beste og når var det på det dårligste. I tillegg ble kortisolnivået målt hos deltakerne.

Øyet som ser

Generelt kunne forskerne slå fast at jo mer fysisk kontakt parene rapporterte å ha hatt, dess lavere var kortisolnivået.

Ifølge Ditzen viser resultatene at initimitet er med på å bedre humøret og senke stressnivået. Hun presiserer imidlertid at fysisk kontakt ikke behøver å være den eneste måten man kan oppnå dette.

Les også: Mye sex - ingen lykkekur

- Forsøk å finne på ting sammen som skaper den samme gode stemingen og de samme gode følelsene for begge parter, anbefaler hun.

For par som ønsker mer lidenskap i forholdet er det ifølge Ditzen en rekke måter å gjøre det på. Hun legger til at parene i studien hadde ulike oppfatninger om hva som ligger i begrepet intimitet.

- For noen er det ensbetydende med sex, mens det for andre kan være en kjærlig berøring. Med andre ord finnes det ingen fasit på dette, som gjelder for alle. Man kan snarere si at enhver handling som partene i et forhold selv anser for å være intim, kan ha god helsemessig effekt, sier hun.