Derfor bør du koke de fryste bærene

Norovirus påvist i importerte, fryste bær.

<b>KOKES?</b> Fryste, importerte bær bør kokes i ett minutt før bruk, mener både svenske og norske matmyndigheter. Foto: BERIT B. NJARGA
KOKES? Fryste, importerte bær bør kokes i ett minutt før bruk, mener både svenske og norske matmyndigheter. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et utbrudd av magesyke forårsaket av norovirus i fryste bringebær, anbefaler det svenske Livsmedelverket at man koker fryste, importerte bringebær før man bruker dem.

Også det norske Mattilsynet anbefaler koking av frosne bær, og også andre bær enn bringebær.

Les også hvordan du oppbevarer friske bær, frukt og grønt

Her bør du være på vakt

Selv om det spesielt er importerte fryste bringebær som har vært knyttet til utbrudd forårsaket av norovirus, anbefaler Mattilsynet også koking av andre bær.

Ifølge det europeiske meldesystemet for helsefarlig mat og fôr (RASFF), skal det nemlig være påvist norovirus også i fryste blåbær, jordbær og bjørnebær fra ulike land, forteller Mattilsynet.

Norovirus skal være påvist i bær fra blant annet Serbia, Kina, Polen og Chile, men det kan lønne seg å koke alle importerte, fryste bær, forteller seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet til Dinside.

- Norovirus er et svært vanlig virus, og kan smitte til bærene via forurenset vann eller fra personer og utstyr under høsting. Vil man være på den sikre siden, så er et godt råd å koke importerte fryste bær i ett minutt før de spises, sier Jensvoll.

LES OGSÅ: Har du noen av de tilbakekalte matvarene i kjøkkenskapet?

Ta knekken på viruset

Ved å koke bærene i ett minutt, dør noroviruset, skriver Livsmedelverket på sine nettsider.

De understreker at det er spesielt viktig for eldre og personer med nedsatt immunforsvar å følge dette rådet, da de risikerer å bli alvorlig syke av en norovirusinfeksjon. Norovirus er, ifølge Mattilsynet, årsaken til de tallrike utbruddene av omgangssyke som hvert år rammer tusenvis av personer, spesielt om vinteren.

Rådet om koking gjelder derimot ikke ferske, importerte bringebær, eller svenske bringebær.

LES OGSÅ: Slik rengjør du frukt og bær