Derfor bør du ikke velge fastrente

Det er mange gode grunner til å ikke binde renta selv om den er lav.

Selv om bankenes fastrente er lav, er det ikke sikkert du bør binde renta på boliglånet. Foto: All Over Press
Selv om bankenes fastrente er lav, er det ikke sikkert du bør binde renta på boliglånet. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag la Nordea Markets frem en ny rapport hvor de blant annet kommer med sine prognoser for renteutviklingen fremover. Disse viser at de tror styringsrenten forblir på stedet hvil helt til mars 2014.

Samtidig er fastrentene som bankene tilbyr på et meget lavt nivå. Men betyr dette at du bør binde renta på boliglånet?

>> Trang økonomi? Slik får du bedre råd i 2013

Derfør bør du ikke velge fastrente

Styringsrenten forble på 1,5 prosent ved forrige rentemøte i desember, og rentenivået i Norge har lenge vært på et svært lavt nivå. Men selv om bankene tilbyr fastrenter ned mot 4 prosent, er det mange gode grunner for å ikke binde lånet.

Lave fastrenter betyr ifølge Endre Jo Reite, privatøkonom i Sparebank 1, at det er lite sannsynlig at renta skal opp med det første.

Endre Jo Reite anbefaler fastrente til de som trenger forutsigbarhet, men for andre er det ikke det smarteste valget. Foto: Sparebank 1
Endre Jo Reite anbefaler fastrente til de som trenger forutsigbarhet, men for andre er det ikke det smarteste valget. Foto: Sparebank 1 Vis mer


– At bankenes fastrenter er lave, er bare et uttrykk for at markedet mener at sannsynligheten for en renteøkning nå er lav, sier Endre Jo Reite, privatøkonom i Sparebank 1 til DinSide.

Betyr dette at det er dumt å binde renta siden den flytende renta uansett skal holde seg lav lenge?

– Mest sannsynlig er det økonomisk ulønnsomt å binde renten. Over tid har flytende rente nesten alltid vist seg billigere, sier Reite.

Les også: Gjør dette når lønna kommer hver måned

Kan forhindre bankbytte

Ifølge Espen Jo Reite kan det å velge fastrente dessuten forhindre at du bytter bank.

– Vi ser at mange føler seg bundet til banken, og at få derfor bytter bank når de har fastrenteavtale, forteller Reite.

Samtidig er det verdt å merke seg at det er en liten andel bankkunder som faktisk velger å bytte bank i løpet av et år. I 2011 gjaldt dette totalt 170.000, ifølge Norsk Finansbarometer. Dette utgjorde så lite som fem prosent av alle kundene.

Disse bør vurdere fastrente

Selv om det er svært sannsynlig at lånet blir hakket dyrere totalt sett ved å velge fastrente, er det enkelte som bør vurdere å binde lånet.

Dette gjelder spesielt unge som trenger en trygghet mot rentehopp økonomien deres ikke tåler.

– Ønsker man trygghet er det potensielle tapet ved å binde renten historisk lavt, siden renten ikke kan falle så veldig mye fra dagens nivå. Unge med utsatt økonomi bør vurdere å ta den ekstra kostnaden ved å binde renten for en lengre tidsperiode, som syv til ti år, sier Reite.

Han påpeker at den sannsynlige merkostnaden kan være liten i forhold til bekymringene du unngår ved å binde renten.

Dette gjelder ikke minst låntakere som har valgt 30 års løpetid på boliglånet for å klare de økonomiske forpliktelsene, til tross for dagens lave rentenivå.

– Er man i denne situasjonen er rentebinding svært aktuelt. Det tyder nemlig på at man er veldig utsatt hvis renten skulle øke, har forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea rådet DinSides lesere tidligere.

Det kan ikke minst være aktuelt å velge fastrente på studielånet. Per i dag er fastrenta 2,967 prosent ved ti års binding.

– Lang bindingstid er spesielt aktuelt for studielånet fordi dette er det siste lånet man bør betale ned, uttalte Warloe til DinSide i fjor.

Samtidig er det verdt å merke seg at Lånekassens flytende rente blir satt ned til 2,575 prosent fra 1. mars.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!