Derfor blir maten dyrere

Hvorfor øker matvareprisene i Norge, når de synker ellers i verden?

<b>DU MÅ BETALE MER FOR MATEN:</b> Du har kanskje allerede merket de økte matvareprisene? I Norge stiger matprisene, mens den stuper globalt. Foto: PER ERVLAND
DU MÅ BETALE MER FOR MATEN: Du har kanskje allerede merket de økte matvareprisene? I Norge stiger matprisene, mens den stuper globalt. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den internasjonale matprisindeksen FAO Food Price Index, faller de globale matprisene kraftig.

- FAO Food Price Index har register det kraftigste fallet siden desember 2008. I tillegg øker den globale kornproduksjonen, skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding fra Regjeringen.

Samtidig med at de globale matprisene faller, øker prisene på mat her hjemme.

Ifølge Konsumprisindeksen, har matvareprisene i Norge steget med 2,9 prosent fra august 2014 til august 2015, selv om de sank med 0,9 prosent fra juli til august.

LES OGSÅ: Enorme mengder mat blir liggende igjen etter innhøstingen på norske jorder

Store deler egenproduksjon, og importvern

Vi har spurt Virke hvordan det kan ha seg at matvareprisene i Norge har økt, når vi har det kraftigste fallet i globale matvarepriser siden 2008?

VALUTA, IMPORTVERN OG LANGSIKTIGE AVTALER: Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke, sier det er flere årsaker til at utviklingen av de norske matvareprisene ikke korrelerer direkte med de globale. Foto: VIRKE
VALUTA, IMPORTVERN OG LANGSIKTIGE AVTALER: Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke, sier det er flere årsaker til at utviklingen av de norske matvareprisene ikke korrelerer direkte med de globale. Foto: VIRKE Vis mer


- Prisutviklingen i Norge korrelerer ikke direkte, av to hovedårsaker: Over 50 prosent av det som selges av mat- og drikkevarer i norske butikker er norskprodusert, i tillegg til at vi har importvern. På toppen kommer en svekket kronekurs, som gjør det dyrere å importere, sier Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke, til Dinside.

Hun sier videre at det samtidig tar tid før endringer i internasjonale råvarepriser, slår inn i Norge.

- Leverandører og kjeder har langsiktige kontrakter, som reforhandles to ganger årlig. Under den internasjonale finanskrisen så vi eksempelvis at det tok over ett år før prisendringer internasjonalt slo ut her, forteller Størksen.

I det siste har vi også kunnet lese at vi må forvente fortsatt økte matvarepriser i tiden fremover. Om dette hevder Størksen at sannsynligheten for at internasjonale prisfluktuasjoner vil skape uro også i norske råvaremarkeder, har økt kraftig.

- Store deler av norsk matindustri må derfor håndtere sterkt økt usikkerhet om råvarepriser fremover, uttaler hun til Dinside.

LES OGSÅ: Slik jobber prisjegerne i kjedebutikkene

Få matvarekjeder kan være medvirkende årsak

Ifølge Statistisk sentralbyrås statistikk, har de norske matvareprisene økt med 2,9 prosent fra august 2014 til august 2015.

Simen Sæterdal, rådgiver ­i seksjon for prisstatistikk ved avdeling for økonomi- energi- og miljøstatistikk i Statistisk sentralbyrå (SSB), sier de ikke analyserer hvor prisimpulsene kommer fra, men sier likevel at de følgende punktene kan være med og forklare den prisutviklingen vi ser i Norge, opp mot prisutviklingen på det globale markedet:

 • Kronekursen – norske kroner har svekket seg mye den siste tiden
 • Konkurransesituasjonen – kun tre store matvarekjeder i Norge
 • Kjøpekraft – denne er fortsatt høy i Norge (holdt seg bedre her enn de fleste andre land)
 • Sesong – norskproduserte frukt og grøntvarer er nå i butikkene, og de koster mer enn importerte

 • Hvor i all verden kommer maten fra?

  MYE VALUTAENDRINGER: Lasse Erdal, seksjonssjef i Landbruksdirektoratet, sier mye kan forklares ut fra valutaendringer. Foto: LANDBRUKSDIREKTORATET
  MYE VALUTAENDRINGER: Lasse Erdal, seksjonssjef i Landbruksdirektoratet, sier mye kan forklares ut fra valutaendringer. Foto: LANDBRUKSDIREKTORATET Vis mer


  Seksjonssjef i Landbruksdirektoratet, Lasse Erdal, sier til Dinside at mye av prisendringene kan forklares ut fra valutaendringer.

  - Den store økningen fra i fjor til i år, kan i stor grad forklares ut fra valutaendringer, uttaler Erdal til Dinside.

  Han forteller også at prisene vil variere med hvor i verden råvaren produseres og hvordan valutautviklingen har vært i den regionen.

  Øker tollen opp til norske priser

  Din mening

  Hva synes du om at den norske tollen justeres slik at importvarene kommer opp på norsk prisnivå? (Avsluttet)
  Det er dumt(71%) 2477
  Det er bra(23%) 802
  Ingen mening(6%) 196
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Norge har også en stor grad av egenproduserte matvarer, hvor prisutviklingen ifølge Erdal har vært moderat. Ifølge Erdal har vi grovt sett 50 prosent egenprodusert mat, og 50 prosent er importerte matvarer - og det er på de importerte varene at man kan merke prissvingningene fra det globale markedet.

  Det er også slik at det er toll på importerte varer som vi selv produserer i Norge - og ifølge Erdal er det slik at tollen da blir satt slik at prisen inn på det norske markedet skal tilsvare norsk pris på varen.

  - Derfor vil ikke de internasjonale svingningene på for eksempel korn ha stor betydning på det norske markedet, forklarer Erdal.

  For å supplere markedet når det er for lite norsk vare, administrerer Landbruksdirektoratet tollen på blant annet korn, kjøtt, frukt og grønnsaker, etter føringer i jordbruksavtalen, slik at importvarene kommer inn i landet til samme pris som norskproduserte varer.

  - Tollen settes for at importen skal komme omtrent på norske priser. Dette gjelder de prisene som er regulert i jordbruksavtalen, men det er veldig mange varer som ikke har slik regulering, og der vil prisene settes ut i fra internasjonalt nivå, sier Erdal.

  LES OGSÅ: Vi har testet den nye ferdigmaten, se hvordan det gikk!

  Gevinst for forbruker på ferskvarer - om grossistene vil

  Han sier videre at vi akkurat nå har mye egenproduserte grønnsaker i butikkene, men at vi importerer mye av dette senhøstes og på vinteren.

  På disse varene vil de lavere prisene globalt gi direkte utslag lokalt, om ikke grossisten har avtaler på faste priser.

  - Dersom de kjøper på det frie markedet, vil prisendringer vise seg på fra en til to uker. Om grossistene velger å følge det, er en annen sak, men teoretisk sett skal du få en effekt ganske fort, på de ferske varene, hevder Erdal.

  - Norge er et lite land, men et attraktivt eksportland, fordi vi har høy kjøpekraft og ønsker god kvalitet på varene. Men vi er ikke med på å sette prisstandarden ut, det er vi altfor små til, uttaler Erdal til Dinside.