Røyking i parken kan bli forbudt i New York. Foto: Colourbox
Røyking i parken kan bli forbudt i New York. Foto: ColourboxVis mer

Derfor blir du rolig av røyk

Niktotin gjør folk mindre aggressive. Sjekk hvorfor.

Folk som røyker sier ofte at de gjør det for å stresse ned. Nå har forskere ved universitetet i California oppdaget at nikotin kan ha evnen til å gjøre folk rolige.

Les også: 8 av 10 angrer

Testet på ikke-røykere

Forskerne satte nikotinplaster på en gruppe ikke-røykere, og utsatte dem for situasjoner som kunne framkalle sinne og aggresjon.

Hva kan du om nikotin? Ta testen her!

De skulle blant annet spille stressende videospill mot andre testpersoner. Etter hver runde kunne de velge om de ville utsette motspilleren for en ubehagelig lyd, eller ikke.

Tålte provokasjoner

Det viste seg at testpersonene var mindre aggressive og hevngjerrige når de spilte med nikotinplaster på kroppen, enn når de spilte uten. Dette var også tilfelle i situasjoner der de åpenbart ble provosert.

Les også: Selv lukta er skadelig

Da forskerne gransket nikotinens effekt på hjernen, ble det klart at stoffet påvirket områder i hjernen som er ansvarlige for orientering, planlegging og behandling av følelsesmessig stimuli.

Les også: Stump den i dag!

Sinnemestring for røykekutt

Teamet bak studien mener funnene deres støtter teorien om at sinte mennesker oftere blir røykavhengige enn andre. De tror derfor at kurs i sinnemestring kan være til hjelp når disse menneskene prøver å slutte å røyke.