UGGEN? Det er mange ting som kan gjøre folk kvalme i hverdagen. Foto: COLOURBOX
UGGEN? Det er mange ting som kan gjøre folk kvalme i hverdagen. Foto: COLOURBOXVis mer

Derfor blir du kvalm

Se hva årsaken kan være.

Få ting er mer plagsomt enn en plutselig kvalmebøye. Du er slapp, uggen og føler at du må spy.

Ifølge nettstedet Blisstree kan det nemlig være flere årsaker til at du føler deg dårlig:

Les også: Er maten i handlekurven din trygg?

1. Matforgifting

Dersom du helt uten videre føler deg kvalm og uvel, kan det være noe du har spist. Ifølge Lommelegen skyldes matforgiftning at enkelte bakterier som ofte finnes i maten, har vokst og produsert giftstoffer der. En av de vanligste årsakene er utilstrekkelig oppvarming av matrester, utilstrekkelig eller for langsom nedkjøling, eller slurv med renhold.

Hva kan du gjøre? Spis små, men hyppige måltider og drikk mye. Folk som har matforgiftning er ofte dehydrerte. Prøv et glass med eplemost og farris, da salt og sukker gjør at kroppen raskere tar opp væske enn om bare drikker vanlig vann. Dersom du får dobbeltsyn bør du tilkalle lege. Da kan det skyldes at du har fått matforgiftning med botulismegift.

Les også: Promper du for mye?

2. Matallergi eller matintolleranse

Hvis du har matallergi, så er du antakelig klar over det. I denne artikkelen oppgir vi symptomene som er knyttet til de vanligste matallergiene/intoleransevariantene, og forteller hva det eventuelt kan være.

I Norge finnes det svært få undersøkelser som sier noe om hvor mange personer som har matvareallergi/-intoleranse. De baserer seg på tall fra andre land, men man regner ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) med at en til to prosent har en form for matvareallergi/-intoleranse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva er forskjellen på allergi og intoleranse? Ifølge Lommelegen er allergi plager som oppstår fordi det skjer en allergisk reaksjon i kroppens immunforsvar.

Intoleranse betyr at kroppen ikke tolererer et bestemt stoff, men uten at det skyldes en reaksjon i immunforsvaret. Det kan også skyldes at tarmen mangler et enzym, slik som ved laktoseintoleranse. Andre grunner kan være at enkelte typer matvarer har en irriterende virkning på tarmen hos enkelte.

Les også: Overspiser du?

3. Overspising

Har du spist så mye at du trenger å kaste opp? Da er det kanskje ikke rart at du er kvalm. Ved enkelte anledninger kan det fort bli litt for mye av det gode, som for eksempel i høytidene. Mange tror at «de kan spise alt i jula», noe som selvsagt ikke stemmer. Ta tiden til hjelp og spis litt mindre neste gang - selv om fristelsen til bare å dytte innpå er stor.

Les også: Junkfood får deg til å spise mer

4. Stress

Det er normalt å bli stresset før et intervju, en prøve eller en framføring, og dette kan gjøre deg kvalm. Det beste er å prøve å takle situasjonen på en så god måte som mulig. Mageformen bedrer seg ofte igjen når situasjonen er over.

En undersøkelse viser at du gjør lurt i å drikke noe søtt før du skal prestere. På grunn av sukkeret øker energinivået, noe som får hjernen til å bevare impulskontrollen. Dette betyr at du selv under stress vil klare å ta klokere avgjørelser. Og husk at du ikke blir mindre stresset av å røyke...

Les også: Slik blir du kvitt tåfis

5. Luktirritasjon

Kanskje du rett og slett er overfølsom for dufter? Svette, kloakk og sterke lukter kan få folk til å føle seg dårlige. Dersom du er sterkt plaget kan du prøve peppermynteolje for å stoppe kvalmen, eller rett og slett unngå parfymer med sterke, syntetiske dufter så ofte som mulig.

Kanskje det er deg det lukter av? Klikk her og se hva som kan få deg til å stinke.

Les også: Er du svimmel?

6. Reisesyke

De aller fleste har nok opplevd å bli dårlig i bilen, flyet, båten eller på toget. Det er bevegelsen du utsettes for når du reiser som ofte utløser kvalme. Årsaken til dette er at balansenerven i øret kommer i ulage.

Heldigvis finnes det medisiner for de som er sterkt plaget. Disse virker ved at de stabiliserer denne nerven. Klikk her og få flere tips mot reisesyke.