Derfor blir du ikke kvitt forkjølelsen

Slutter det aldri å renne fra nesa? Her er fire vanlige grunner til at det skjer.

Går du stadig rundt og snufser kan det være andre ting enn forkjølelse som feiler deg. Foto: Colourbox
Går du stadig rundt og snufser kan det være andre ting enn forkjølelse som feiler deg. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Går du rundt og snørrer og surkler i ukevis uten å bli frisk? Det kan være mange grunner til det.

Ikke gå på jobb med disse symptomene

På helsenettstedet WebMD svarer en rekke leger på hvorfor forkjølelse kan sitte i så lenge. Her er fire vanlige årsaker:

1. Du får for lite hvile

Søvn spiller en stor rolle for immunforsvaret. En studie publisert i Archives of Internal Medicine i år viste at folk som får mindre enn sju timer søvn per natt lettere blir forkjølet enn de som sover åtte timer eller mer.

Hvis du alt er forkjølet tar det også lengre tid å bli frisk om du ikke sover nok.

Slik blir du lettest smittet

2. Du får i deg for lite væske

Har du tette luftveier kan det hjelpe å drikke mye vann. Da skylles slim og snørr lettere ut av systemet. Hvis du tar slimløsende medisiner kan det imidlertid oppstå litt ubehag fordi slimmengden blir større. Den blir dog mer tyntflytende, slik at den er lettere å få ut.

Du kan sammenligne det med å ha sølt sirup på kjøkkenbenken. Den er vanskelig å få bort bare ved å gni på den. Tilfører du vann blir væskemengden større, men lettere å fjerne.

Vi blir syke på jobben

3. Du behandler feil sykdom

Vanlig forkjølelse kan lett forveksles med andre lidelser, som for eksempel bihulebetennelse og allergi. Har du vært forkjølet i flere uker uten å bli bedre bør du oppsøke lege for å få avklart om det egentlig er noe annet som feiler deg.

Klimaendring kan gi evig snue

Forkjølelsessymptomer merker du som oftest fra halsen og opp, og de topper seg som regel etter noen dager. Lider du av allergi vil symptomene ha omtrent samme styrke hele tiden. En enkel test for å finne ut om du er allergisk, er rett og slett å ta en allergitablett. Blir du bedre er sannsynligheten stor for at du bør utredes for allergi.

Syke menn klager mest

4. Du trener for hardt

Mange trapper opp treningen når de blir forkjølet, i håp om å «fordrive» symptomene. Dette er ikke veien å gå. Tapper du kroppen for krefter kan det gå ut over immunforsvaret ditt. Det er ingenting i veien for å være fysisk aktiv når du er forkjølet, men ta det roligere framfor å presse deg selv. Gå heller en god tur enn å løpe en mil i høyt tempo.