Derfor blir du avhengig av junkfood

Virker like avhengighetskapende som heroin.

VÆR FORSIKTIG MED DENNE: Junkfood kan virke like avhengighetsskapende som heroin viser en ny studie. Jo mer du spiser, jo mer avhengig blir du.
VÆR FORSIKTIG MED DENNE: Junkfood kan virke like avhengighetsskapende som heroin viser en ny studie. Jo mer du spiser, jo mer avhengig blir du. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Burgere, pommes frites og pølser er veldig godt, men dessverre har verken hjernen din eller kroppen din godt av det.

Nå har amerikanske forskere funnet ut grunnen til at enkelte blir avhengig av junkfood. Et nytt studie viser nemlig at nei-maten «programmerer» hjernen til å kreve enda mer sukker, salt og fett, ifølge Telegraph.co.uk.

Les også: Junkfood får deg til å spise mer

Spiste seg avhengig

Forskere ved the Scripps Research Institute testet ut reaksjonen til laboratorierotter, og sammenligner rottenes junkfood-avhengighet med folks kokain- og heroinavhengighet.

Selv om funnene ble gjort på rotter og ikke mennesker, kan likevel undersøkelsen ha noe for seg når det gjelder menneskelig overvekt. Forskerne fant nemlig ut at rotter som overspiste mat med høyt kaloriinhold fikk en avhengighetsreaksjon i hjernen.

Les også: Vi spiser med når vi er på restaurant

Ligner narkotikaavhengighet

- Studien gir grundige bevis for at narkotikaavhengighet og overvekt er basert på de samme underliggende nevrobiologiske mekanismer, sier doktor og hjerneforsker Paul Kenny til avisen.

Doktor Kenny er leder for prosjektet og har forsket på emnet i nesten tre år.

Les også: Fedmeepidemi blant norske jenter?

Slik gikk forskningen for seg

For å finne ut hvordan hjernen reagerer på junkfood delte forskerne laboratorierottene inn i tre grupper. En fikk servert normale mengder med sunn mat, en annen fikk begrenset tilgang til junkfood, mens den tredje fikk spise så mye fet mat den bare ville.

Gnagerne i de to første gruppene hadde ingen bivirkninger, men det hadde derimot junkfood-rottene. Det gikk ikke lang tid før de ble tjukke og begynte å fråtse.

Les også: Doper seg på mat

Nektet å spise sunt

De usunne rottene trengte også mer junkfood for at hjernens nytelsesenter kunne registrere nytelse, noe som førte til at de raskt begynte å overspise. Akkurat det samme skjer i hjernen til rotter som får i seg for mye kokain eller heroin.

- De gikk alltid for den verste maten, noe som førte til at de spise dobbelt så mange kalorier som kontrollrottene, forteller Kenny.

Da forskerne prøvde å få rottene til å spise sunt igjen, nektet de å spise det som ble servert. Kostholdsforandringen førte faktisk til at de heller ville gå sultne i to uker enn å spise sunt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer