Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Derfor blir barna tykke og sta

De voksne mangler noe viktig.

Mange foreldre har ikke den selvtilliten som trengs for å styre og endre usunn atferd hos barna. Derfor blir barn ofte overvektige, har forskere ved Harvard Medical School kommet fram til.

Målte selvsikkerheten

Vitenskapsfolkene spurte 446 foreldre av overvektige barn om hvor selvsikre de følte seg i forhold til å skulle gjøre følgende overfor barna:

  • Begrense tv-titting
  • Fjerne tv-en fra barnas soverom
  • Kutte ned på søppelmat
  • Redusere inntaket av sukkerholdeige drikker
  • Øke den fysiske aktiviteten
  • Forbedre hele familiens spisevaner

Barna i undersøkelsen var i alderen 2 til 12 år. Hvert barns lege deltok også i undersøkelsen.

Unge tror de lever sunt
Barnet blir hva du spiser

Tv-en styrer

Foreldrenes selvsikkerhet ble rangert på en skala fra 0 til 24, der 24 var høyest. Gjennomsnittsscoren til foreldrene var 13.

Foreldrene hadde minst selvtillit når det gjaldt å fjerne tv-en fra barnas rom, begrense tv-tittingen og endre familien kosthold.

Hvor mye veier barnet ditt?

Legene og sykepleierne som deltok i undersøkelsen fikk målt sin selvtillit når det gjaldt å guide foreldrene i riktig retning.

Helsepersonellet hadde minst selvtillit i forhold til å oppmuntre foreldre til å øke den fysiske aktiviteten, begrense tv-titting og fjerne tv-en fra barnas soverom.

Veiledning hjelper

Forskerne fant også ut at foreldre med normalvektige barn hadde høyere selvtillit enn de med overvektige eller fete barn, som så mye på tv og spiste og drakk usunt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette blir du feit av

De samme resultatene fant man hos foreldre av barn som hadde tatt høyere utdanning kontra barn som ikke hadde det.

Imidlertid viste det seg at det å få veiledning av helseprofesjonelle økte selvtilliten hos foreldre med overvektige barn. Studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics.