<strong>DYRERE:</strong> At du kan skru på mobilen og bruke den som vanlig når du lander i de fleste europeiske land, skaper enorm vekst i surfingen. Samtidig som inntektene til operatørene blir lavere. Dermed ser vi økningen i månedsprisene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DYRERE: At du kan skru på mobilen og bruke den som vanlig når du lander i de fleste europeiske land, skaper enorm vekst i surfingen. Samtidig som inntektene til operatørene blir lavere. Dermed ser vi økningen i månedsprisene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Fri EØS-roaming skaper mer surfing og mindre inntekter

Derfor blir abonnement dyrere med fri roaming

Å roame fritt på Europa-ferie skaper enorm vekst i bruken, og stor nedgang i inntekter. 

Publisert
Sist oppdatert

Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vet nå nøyaktig hvordan nordmenn brukte mobilene sine i 2016.

Mye sier seg selv: Vi sendte færre SMS, brukte mindre kontantkort, vi surfer stadig mer på mobilen – og etter at mange fikk fri roaming i EØS, vet vi å bruke mobilen på ferie, også.

Konseptet med at det ikke skal koste ekstra å surfe i Europa er en sannhet med modifikasjoner. For de fleste operatører som innfører fri roaming, setter også opp månedsprisen.

Tallene til Nkom viser noe av grunnen. Fri roaming fører nemlig til enorm vekst i nordmenns feriesurfing, og samtidig en stor nedgang i operatørenes inntekter.

<strong>STOR VEKST:</strong> Her ser du hvor mye nordmenn surfet i utlandet i 2016. Veksten er enorm, og det meste stammer fra Europa. Grafikk: Nkom
STOR VEKST: Her ser du hvor mye nordmenn surfet i utlandet i 2016. Veksten er enorm, og det meste stammer fra Europa. Grafikk: Nkom Vis mer

Så mye roamet vi

Nordmenn brukte totalt nesten 100 millioner gigabyte data på mobilene sine i 2016. Dette er 52 prosent mer enn året før.

Om ikke dette var voldsomt nok, er grafen enda brattere for datatrafikk i utlandet. For mens vi i 2015 brukte omlag 800.000 gigabyte data i utlandet, spratt tallet opp til omlag 3,4 millioner gigabyte i fjor.

Vi surfet altså over fire ganger så mye i fjor som året før. Nkom kaller økningen «betydelig», og er ikke i tvil om årsaken:

«De endrede betingelsene for gjesting i mobilnett» skriver de i rapporten, eller som vi vanlige dødelige kaller det: Fri roaming i EØS.

Så mye tapte operatørene

Når mobiloperatører baker roaming inn i månedsprisen, betyr ikke økt roaming mer inntekter. Tvert i mot: Roaming i utlandet koster operatøren mer enn surfing i Norge, selv om de ikke tar mer betalt per megabyte.

Så mens den norske mobilbransjen hadde over 1,7 milliarder kroner i inntekter fra roaming i 2015, falt tallet til 1,2 milliarder i fjor.

Dette er en 30 prosent nedgang i inntekter, på bare ett år.

Også den totale omsetningen i bransjen gikk noe ned. Og Nkom mener igjen at fri roaming er mye av årsaken.

Derfor økes prisene

«Tilbydere av mobiltjenester har i noen grad kompensert dette ved å øke månedsprisene» skriver Nkom, for å forklare hvorfor ikke nedgangen er enda større.

Nettopp det har vi sett mange eksempler på det siste året. For eksempel fikk mange Telenor-kunder nylig 30 kroner ekstra på telefonregningen, da fri roaming ble innført i alle abonnementene, i tråd med EU-reglene som snart inntrer.

Tallene til Nkom viser altså hvorfor: Operatørene vil dekke inn de tapte inntektene. Ikke nødvendigvis bare fordi økt roaming i seg selv kan koste, men fordi de ikke lenger gir ut skyhøye roamingregninger.

Og at mer bakes inn i abonnementet, til en høyere månedspris, er trolig en utvikling vi må bli vant til. Abonnementsinntekter, altså pengene du betaler fast hver måned uansett, står nå for rekordhøye 66 prosent av operatørenes samlede inntekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer