Derfor biter hunden

Det kan være mange grunner til at hunden biter barn. Se hvilke og hvordan de kan unngås.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hunder er dessverre ikke alltid menneskets beste venn. Det viser forskning fra University of Pennsylvania i USA. De har sett på til sammen 111 tilfeller der 103 hunder har bitt barn.

Mens vokting av mat og leker er den vanligste årsaken til at hunder blir aggressive og biter små barn, oppdaget forskerne at vokting av territorier er den vangliste årsaken til at de biter eldre barn.

Men studien fant også at tre av fire hunder får angst når de bli forlatt av eierne sine og når de eksponeres for støyende lyder som fyrverkeri og torden. Dette kan også trigge hunden til å bite.

Les også: Nøkkelen til lykke er en hund

Bråkete barn en risikofaktor
Forskerne poengterte at små barn ofte kan være bråkete og ha uforutsigbare bevegelser. Begge deler kan skremme en hund som allerede er urolig.

Veterinær Ellen Bjerkås ved Norges veterinærhøgskole er også kjent med at slike situasjoner kan trigge hunden.

- Det er forskjellige årsaker til at hunden biter, men det er ofte klassiske situasjoner som at hunden sover og vil være i fred, og at barna ikke respekterer slike signaler. Eller at hunden spiser og barnet begynner å tulle med hunden, sier hun.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Bjerkås legger til at det er positivt for barn å vokse opp med hund, men minner likevel om at undersøkelser viser at barn blir oftere bitt enn voksne.

- Barn blir bitt i fjeset, ofte av hunder de har en relasjon til og ofte i en hjemmesituasjon.

Belgiske studier viser at 22 av 1.000 barn årlig blir bitt av hund. Tallene for Norge ligger trolig på samme nivå, ifølge Fjellanger Hundeskole.

Les også: Ikke alltid sunnere å ha kjæledyr

Hunder med smerter
Halvparten av hundene i den amerikanske studien hadde en form for helseproblem. Smerte kan også være en faktor som trigger hunden til å bite, sier forskerne.

Denne oppførselen var sett blant en rekke forskjellige hunderaser. I studien var til sammen 41 hunderaser representert. En femtedel av hundene hadde ikke bitt noen før, og to tredjedeler hadde aldri bitt et barn før.

For å unngå situasjoner der hunden biter, er rådet til Bjerkås først og fremst å forebygge.

- Unngå situasjoner der hunden biter. Husk at hunden vil jo ikke bite, den vil unngå konflikt. Gi den muligheten til å komme seg unna. Men hvis situasjonen er i ferd med å oppstå, er det viktig at barnet roper på en voksen i stedet for å skape en situasjon som kan være truende for hunden, sier hun.

Les også: Slik unngår du hundebitt!

Men hvis hunden først har bitt et barn, har Bjerkås en lav toleranseterskel.

- Da skal man ha mange gode grunner for å fortsette å ha hunden. Hunden må ikke avlives, men kan omplasseres, mener hun.

Studien er publisert i tidsskriftet Injury Prevention.

Les mer her om hvordan du kan lære deg hundespråk

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!