Dere skal dele rentene

Samboere må endre i selvangivelsen dersom bare én har blitt oppført som låntaker.

Mange samboere endrer posten for gjeldsrenter hvert eneste år. (Selvangivelsen er en ren illustrasjon.) Foto: PER ERVLAND
Mange samboere endrer posten for gjeldsrenter hvert eneste år. (Selvangivelsen er en ren illustrasjon.) Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du gjeld, vet du sikkert at det er 28 prosent skattefradrag for det du har betalt i renter i løpet av et år. Skatteetaten innhenter automatisk slike opplysninger, men ikke sjelden blir det feil.

>>> 7 av 10 gjorde dette feil i fjor

Svært ofte opplever nemlig samboere som deler et boliglån, at bare én av dem har fått oppført gjeldsrentene på sin selvangivelse, selv om begge står som låntakere hos banken.

Noen tenker at dette rent praktisk kan løses ved at begge regner på hva som er en rettferdig fordeling, og deretter overfører penger seg i mellom når skattoppgjøret kommer, men dette er ikke nok.

Samboere skal oppgi gjeld og renter i selvangivelsen i samsvar med det som står på gjeldsbrevet i banken. For ektefeller er det andre regler, da kan partene dele gjeldsrentene som de vil.

Del som i banken

Deler du og samboeren din boliglånet 50/50, skal dere føre opp like stor andel gjeld og gjeldsrenter i selvangivelsen. Begge må altså endre post 4.8.1 i sin selvangivelse. Deler dere boliglånet etter en annen brøk, må dere beregne på samme måte i selvangivelsen.

Dermed skal det være klart for et rettferdig skatteoppgjør når den tid kommer.

Et problem for en del samboerpar blir imidlertid at de ikke automatisk lignes samtidig, slik som ektefeller gjør. Dermed er det noen par som opplever en aldri så liten likviditetskrise i sommermånedene. Les mer: Ikke gled deg for tidlig ...

Husk annen gjeld

De rentene du har betalt til banken, skal komme med i den forhåndsutfylte selvangivelsen, men dersom du har lånt penger privat, av arbeidsgiveren din, eller i utlandet, må du selv føre dem opp.

Det er fradrag for gjeld, men ikke uten unntak. Skatteetaten godtar ikke alle former for kredittkjøp. Les mer: Ikke fradrag på alle renter