Der skurkene diskuterer

Her diskuteres kortsvindel og narkotikabruk.

<b>Oppkrav på Posten</b> Her disktuteres det hvorvidt du behøver legitimasjon for å hente oppkravspakker på Posten.
Oppkrav på Posten Her disktuteres det hvorvidt du behøver legitimasjon for å hente oppkravspakker på Posten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når bør du begynne med stoff? Det er kanskje en uaktuell problemstilling for deg, men det diskuteres seriøst på FreakForum.nu, et norsk debattnettsted med 46.000 medlemmer.

Her ligger det også oppskrifter på identitetstyveri og hvordan man kan stjele ved å bruke den ulovlige identiteten. I lang tid lå det også oppskrifter på hvordan man lager syntetiske narkotika, som GHB, på nettstedet. Idag kan du lese hvordan du kan omgå betalingen for WiFi på Gardermoen, hvordan du kan stjele personopplysninger på Nettby, og avdekke om telefonen blir avlyttet av politiet.

Hvor liberal er du?

FreakForum er ikke det eneste stedet der det gis oppskrifter på hvordan man kan utføre kriminelle handlinger. Ved søk på Google kan man finne langt flere kilder. Det er svært sjelden myndighetene griper inn mot dem, rett og slett fordi de stort sett er lovlige.

Ytringsfriheten omfatter stort sett også retten til å fortelle hvordan man begår kriminelle handlinger.

Men om de økonomiske tapene for viktige aktører blir for store, kan det likevel bli grepet inn, slik vi blant annet så i Pirate Bay-saken.

For i motsetning til hva mange tror, inneholder ikke Pirate Bay ett sekund ulovlig film eller musikk. I stedet står det hvilke andre steder på internett man kan finne innholdet og hvilke verktøy man kan bruke for å laste ned.

Det er nettopp en rekke slike oppskrifter på illegale og halvlegale handlinger FreakForum inneholder.

- Ideologisk ytringsfrihet

- Vi godtar ikke oppfordringer til lovbrudd i forumet, men lovlige beskrivelser av hvordan ting gjøres, lar vi ligge, sier Pål Rune Sørensen Tuv, som eier FreakForum.nu.

- Det er en rekke beskrivelser av forskjellige typer lovbrudd, som for eksempel hvordan man kan hente andres pakker på Posten?

- Jeg forstår hva du mener. Men så vidt jeg vet går debatten på hvor lett det er. Kriminelle kjenner disse metodene fra før og har brukt dem lenge. Det er først når det fokuseres på dem at det gjøres noe med dem. Tele2s nettsted viste i flere år frem navn og adresse tilhørende et hvert ekte personnummer man tastet inn. Først når vi og senere dagsavisene fokuserte på det, ble sikkerhetshullet utbedret.

- Får ikke kriminaliteten større omfang når oppskriftene er så lett tilgjengelige?

- Det kan være tilfellet. Men det er viktig at feil i systemet eksponeres.

- Skaper du ikke gjennom FreakForum en varmestue for kriminelle, der de kan diskutere metoder og lufte kriminelle idéer i ro og fred?

- Nei, det synes jeg ikke. Jeg støtter ikke kriminell virksomhet. I noen tilfeller har jeg også hjulpet politiet etter henvendelse om enkelte innlegg i forumene.

- Etter en artikkel i BA fjernet du for noen uker siden fra forumet en oppskrift på hvordan man kunne lage det syntetiske rusmidlet GHB?

- Jeg gjorde det, da jeg fryktet at det var ulovlig å offentliggjøre en slik oppskrift. Men siden har jeg undersøkt saken nøyere og funnet ut at det er det ikke. Oppskriften ligger mange steder på nettet, ikke minst på Wikipedia.

- BA har ikke foreslått å stenge Wikipedia og jeg har overveid å åpne innlegget der oppskriften sto igjen. Jeg skulle egentlig ha gjort det, jeg er ideologisk for ytringsfrihet.

Har du noen kommentarer om dette? Del det med oss i debatten nederst!

Les også:
Kristina Picard ble utsatt for ID-tyveri - saken henlagt etter en uke
- De henter iPhones i mitt navn
Steinar må finne seg i ID-tyveri på Finn
Falsk eller ekte minibank?