Deprimerte gravide bør ta antidepressiva

Deprimerte kvinner bør ikke slutte å ta antidepressiva når de blir gravide. Sjansene for tilbakefall er store.

En graviditet kan være noe av det mest spennende, begivenhetsrike og gledesfulle en kvinne går gjennom i løpet av livet sitt. Mange hevder også at graviditet er en god ”beskytter” mot psykiatriske lidelser.

Men nå viser en ny studie at graviditet ikke alltid har denne positive effekten på kvinner som lider av alvorlige depresjoner, og som slutter å ta medisiner mens de er gravide.

For kvinner som slutter på antidepressiva under graviditeten har fem ganger større sjanser for å få tilbakefall enn kvinner som fortsetter med behandlingen, viser ny forsking.

Forsett med medisiner
Studien sammenliknet gravide kvinner med alvorlige depresjoner, som enten hadde stoppet eller forsøkt å stoppe pillebehandlingen under graviditeten, med kvinner som fortsatte å ta medisiner. 201 kvinner deltok i studien.

Resultatene viser at 43 prosent (86 kvinner) fikk tilbakefall under graviditeten, halvparten i første trisemester. Av de 82 kvinnene som fortsatte å ta medisiner under hele svangerskapet fikk 26 prosent (21 kvinner) tilbakefall. Av de 65 kvinnene som sluttet å ta medisiner fikk 68 prosent (44 kvinner) tilbakefall.

- Fra nå av blir det forhåpentligvis mindre vanlig for kvinner med alvorlige depresjoner å slutte på medikamenter mens de er gravide, noe som har vært vanlig til nå, sier studieleder Dr. Lee Cohen ved Massachusetts General Hospital i Boston.

Forsker og lege Malin Eberhard-Gran ved Folkehelseinstituttet mener også at det er ufornuftig at deprimerte kvinner stopper med medikamenter.

- Man gjør jo ikke forsøksstudier på gravide kvinner, men er det gode indikasjoner på at deprimerete gravide kvinner ikke bør slutte med SSRI-behandling. Det klokeste er å fortsette, sier hun.

Studien er presentert i tidsskriftet Journal of the American Medical Association, og oppfordrer deprimerte gravide kvinner til å snakke med legen sin om de medisinske alternativene.

Kvinner slutter brått på medisin
Gravide kvinner vet at de må slutte å røyke og drikke alkohol. I tillegg velger mange å slutte å ta antidepressiva under graviditeten da enkelte rapporter viser at såkalte selektiveserotonin-reopptakshemmere (SSRI), som Prozac og Paxil, kan gi barn med seponeringssymptomer og i verste fall medfødte misdannelser.

De fleste studier har imidlertid bekreftet at det er trygt med antidepressiva under graviditet.

- Dataene på psykiatrisk medisin har eksistert lenge, og vi har ikke sett en økning av misdannelser, sier Dr. Jennifer Wu, gynekolog ved Lenox Hill Hospital i New York.

Det er viktig at deprimerte kvinner som blir gravide snakker med legen sin.

 

Mozon.no, 02.02.2006