Deppedager og babyblues

Selv når du er helt fornøyd med fødselen og barnet ditt, kan følelseslivet gi deg en ubehagelig overraskelse etter noen dager. Du kan få deppe-dager eller baby-blues. Du tar lett til tårene, eller kanskje ligger du og gråter hele dagen uten å forstå hvorfor.

Etter fødselen skjer det store hormonelle endringer i kroppen. Morkaken har jo laget store mengder av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron. Det er de samme som svinger gjennom menstruasjonssyklus. Plutselig er hele den store morkaken borte, og med den hormonene. Det kan kjennes som å komme i en brå overgangsalder.

Rett etter fødselen er de fleste kvinner oppspilt og i godt humør, dersom det ikke har vært altfor tøft. De vil kose med barnet, snakke med mannen, gjennomgå fødselen, lytte til lovprisninger over egen innsats og over barnet og takke dem som hjalp til. Det kan ha sammenheng med at fødekvinnen produserer egne smertestillende lysthormoner som kalles endorfiner. De sitter i en stund, og kan sikkert bidra til oppstemtheten. Dessuten har hun produsert masse adrenalin, som er ganske opphissende. Det er sikkert andre faktorer i tillegg.

Hyperaktiv før nedturen
Dette er hensiktsmessig, iallfall i utgangspunktet. Man finner tilsvarende hos andre pattedyr også. Hunnen føder ikke for så å legge seg til å sove med en gang. Hun rydder aktivt opp blodspor og morkake, ser til at ungen puster, rører seg og kommer til pattene. Om nødvendig bringer hun seg selv og avkommet i sikkerhet, før hun tar den store hvilen.
Noen nyforløste kvinner er nærmest hyperaktive etter fødselen. Men så kommer nedturen. Langsomt begynner den nye moren å ane hva det kommer til å kreve, dette lille vesenet med rett til full 24-timers service. Nattevåk, ansvar. Man blir ekstra sårbar psykisk når man har sovet lite. Samtidig som urolige netter er en del av det å få et nytt barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilvenning er slitsomt
Ofte er tilvenningen de første dagene slitsom. To egentlig ukjente skal bli fortrolige med hverandres oppførsel. Moren syns kanskje det virker som om barnet ikke liker henne. Hun føler at det avviser henne når det skriker utrøstelig. Eller når det ikke tar brystet problemfritt i starten. Eller mor er ikke blitt forelsket i barnet sitt enda og frykter for at hun ikke blir en god mor. Er kanskje litt skuffet over barnets utseende eller oppførsel.

Over etter en dag eller to
Som oftest finner vi ikke en sikker forklaring på disse barseltårene. Vanligvis melder de seg mellom tre og ti dager etter fødselen. Man skal ikke blåse av dem. Det man kan gjøre er å dulle med mor, gi henne ekstra oppmerksomhet, passe på at hun får hvile, god mat og drikke. Heldigvis går det som regel over etter en dag eller to.