Bilder av høyre og venstre hjernehalvdel sett fra siden. Fargene representerer forskjeller i tykkelsen på hjernebarken. Blå og lilla representerer tynnere hjernebark, med lilla som tynnest.  Foto: Faksimile nytimes.com
Bilder av høyre og venstre hjernehalvdel sett fra siden. Fargene representerer forskjeller i tykkelsen på hjernebarken. Blå og lilla representerer tynnere hjernebark, med lilla som tynnest. Foto: Faksimile nytimes.comVis mer

Deppe-genet er avslørt

Hvis bestemoren din var nedfor, er det store sjanser for at humøret hennes vil gå i arv til deg.

I tillegg til alt annet du kan vente deg i arv fra dine foreldre og besteforeldre, vi du også få humøret deres. Glad eller deprimert, humøret går i arv, viser ny forskning.

Forskerne tok for seg 131 personer mellom 6 og 54 år, gruppen representerte både familier som hadde vært utsatt for depresjon, og familier som ikke hadde det. Og det viste seg at de familier som hadde følt depresjon, også hadde et genetisk anlegg for sykdommen som ble avslørt ved hjelp av hjerneskanning, skriver nytimes.com.

Les også: Smaken som får deg til å smile

Store forskjeller

Ved hjelp av hjerneskanning fant forskerne en fortynning i hjernebarken i høyre hjernehalvdel hos de familier som var utsatt. 28 prosent av dem som led av tungsinn hadde denne fortynningen, mens det samme ikke gjaldt for de familier som ikke hadde vært rammet av depresjon.

- Forskjellen var så stor at det var nesten ikke til å tro, sa Dr. Bradley Peterson som er professor i psykiatri ved Columbia College. – Vi dobbeltsjekket alle våre data, og vi forsøkte å se på alle mulige forklaringer, men forskjellen var tydelig.

Les også: Spis deg gladere

- Du ser de samme trekkene i hjernen to generasjoner senere, fortsatte han. – Og du ser de samme trekkene hos barn som ennå ikke har rukket å bli syk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tynn hjernebark gir risiko

Ifølge Peterson vil de som har en tynn hjernebark ha økt risiko for depresjon. Hjernebarken i høyre hjernehalvel spiller en sentral rolle når det kommer til egenskaper som resonnement, planlegging og humør.

Les også: Lys deg ut av depresjonen

De som har en tynnere hjernebark har større problemer med å ta hensyn til og tolke sosiale og emosjonelle signaler fra andre mennesker.

Studien viste at jo tynnere høyre hjernebark personene hadde, jo dårligere gjorde de det på tester som målte oppmerksomhet og hukommelse.

Stuiden ble publisert denne uken i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Peterson mener disse funnene vil være nyttige for å kunne behandle eller forebygge depresjon i framtiden.